Takto se pampeliška používá v lidovém léčitelství:

  1. Pampeliškový čaj

250 lžiček kořene a/nebo listů pampelišky přelijte 250 ml vroucí vody, nechte deset minut stát a sceďte. Pijte šálek ráno a večer, nejlépe půl hodiny před jídlem. Doporučuje se proti ledvinovým potížím, zadržování vody, celulitidě a obezitě.

  1. Proti chudokrevnosti

Smíchejte stejné díly pampeliškových listů, kopřiv a řeřichy. Dejte do sklenice. Při přípravě čaje přelijte lžičku této směsi šálkem horké vody a nechte 10 minut odstát. Pijte tři šálky denně.

  1. Dokáže regulovat cholesterol

Na čaj, který postupně snižuje cholesterol, potřebujete směs stejných dílů kořene pampelišky, lopuchu a zázvoru. Lžíci této směsi zalijte šálkem vody, dejte na oheň a vařte 20 minut. Poté stáhněte z plotny, přidejte lžičku plodů nebo květů hlohu, nechte dalších deset minut působit a vypijte.

  1. Mějte cukr pod kontrolou

Smíchejte 30 g kořene pampelišky, 30 g listů borůvky, 15 g semínek fenyklu a 30 g semínek pískavice. 1-2 čajové lžičky zalijte šálkem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte dva až tři šálky denně.

  1. Účinné při zánětech jater

Při chronickém zánětu jater byste měli užívat 5-6 čerstvých květních stonků denně v syrové formě. Při poruchách jater povařte také 25 gramů listů a stejné množství kořenů v litru vody půl hodiny. Před každým jídlem vypijte jeden šálek tohoto nápoje.

  1. Zbavte se stresu a bolestí hlavy

Půl lžičky kořene pampelišky a půl lžičky kůry vrby bílé zalijte šálkem vody, dejte na oheň a vařte 20 minut. Sundejte z plotny, přidejte půl lžičky heřmánku a půl lžičky máty, nechte dalších deset minut odstát a sceďte.

ZDROJ:kurir.rs