Pampeliškové víno na problémy s trávením a slinivkou

Pomáhá při problémech s trávením, se žaludkem, se slinivkou, při žlučníkových a střevních kolikách. Užíváme ho těsně před jídlem po 50 až 100 mililitrech. Při záchvatech je vhodné rozdělit menší dávky na několik denně. Potřebujeme kořen z pampelišky, nejlépe čerstvý, ale může být i sušený (tehdy ho použijeme více), litr bílého vína. Šest až osm kusů (podle velikosti) dobře omytého a najemno nastrouhaného kořene pampelišky zalijeme vínem a necháme 14 dní macerovat. Poté scedíme a uložíme na tmavé a chladné místo.

Pampeliškové víno na čištění krve a vysoký krevní tlak

Z 2 litrů pampeliškových květů, 2 litrů vody, 1 citronu, kůry z 1 pomeranče, 1 kg cukru, 2,5 cm kořene zázvoru, ½ lžíce pivovarských kvasnic a ½ krajíčku žitného chleba připravíte víno, které podpoří látkovou výměnu, pročistí krev a sníží krevní tlak. 

Příprava: vodu přiveďte do varu a přelijte s ní okvětní plátky, které jste dali do smaltovaného hrnce. Potom hrnec překryjte plátnem a 3 dny nechte stát, jen občas promíchejte. Po 3 dnech vodu slijte do jiného hrnce a přidejte do ní cukr, nakrájenou kůru z vymytí pomeranče, na plátky nakrájený omytý citrón a zázvor. Vše společně vařte 1/2 hodiny. Převařenou tekutinu slijte, ochlaďte a do vychlazené vložte kvasnice namazané na chlebu a 2 dny nechte stát. Přefiltrujte a dejte do soudku (demižonu) a uzavře. Dva měsíce nechte víno zrát a následně jej stočte do lahví, které uzavřete korkem. 

Zdroj:dobrenoviny.sk