Elixír zdraví s vůní jara

Takto znali pampeliškové víno naši předkové. Toto víno ze žlutých květů podporuje trávení, pomáhá při problémech se slinivkou a žaludečních kolikách. Dokonce, někteří lidé mu připisovali magické účinky. Každopádně jde o voňavý domácí nápoj, který v sobě ukrývá sílu žlutých květů a několik doušků vám zaručeně zlepší náladu a prospěje i vašemu zdraví. A nezapomeňte, že pampeliška je elixírem krásy a mládí, takže nezapomeňte trochu nabídnout i vaší půlce – určitě se účinkem poteší.S vínkem to však netřeba přehánět, doporučujeme 100 – maximálně 150 ml pampeliškového vína denně, ideálně před jídlem.

základní recept

potřebujeme:

Nádobu s objemem 1,5 l naplněnou rozkvetlým hlávkami pampelišky

4 l vody

2 pomeranče

1, 25 kg cukru

15 g droždí

2 citrony

5 litrovou nádobu

kvasnou zátku

postup:

Očištěné květy pampelišky bez stopek (aniž bychom jejich propláchli vodou) vložíme do hrnce a přidáme důkladně umyté na plátky nakrájené citrony a pomeranče (is kůrou). Potom obsah hrnce zalijeme 4 l horké vody, přikryjeme pokličkou a necháme 1 den louhovat.

Do připravené 5 litrové nádoby prelejme přes jemné plátno výluh z pampelišky, přidáme cukr a promícháme. Na vrch rozdrobíme droždí – je to nezbytné pro proces fermentace (kvašení).

Nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme kvasit přibližně 3 měsíce. Víno je připraveno tehdy, když se tekutina vyčistí a kal sedne na dno. Tehdy je dobré čisté víno přelít do jiné nádoby. Skladujeme na chladném místě.

Pokračování na další straně