Top 9 varovných singálov, že máte nedostatek vitaminu D

Někteří lidé, kteří mají nedostatek vitaminu D, nemají žádné bezprostřední symptomy. U těch, kteří mají příznaky, může dojít k neklidnému spánku, svalovým křečím, celkové únavě, bolesti kloubů, bolesti svalů nebo slabosti, neschopnosti soustředit se, bolesti hlavy, zácpě nebo průjmu a problémům s močovým měchýřem. Zde je devět závažných zdravotních stavů, které jsou spojeny s nedostatkem vitamínu D.

Astma  – Bylo prokázáno, že denní dávka 1200 IU vitaminu D snižuje počet astmatických záchvatů a snižuje jejich závažnost.

Deprese  – Nedostatek vitaminu D se spojuje s depresí a jinými psychickými onemocněními. Dokonce bylo prokázáno, že pokud má žena během těhotenství dostatek vitaminu D, snižuje se šance, že u jejího nenarozeného dítěte se v průběhu života rozvine duševní choroba.

Srdeční choroby  – Článek publikovaný v  Molecular Nutrition & Food Research  uvádí, že kardiovaskulární onemocnění jsou mnohem častější u lidí s nedostatkem vitaminu D. Některé děti s těžkým srdečním selháním také dobře reagovali na léčbu vitaminem D.

Vysoký krevní tlak  – vysoký krevní tlak souvisí s nedostat vápníku, hořčíku, draslíku a vitamínu D.

Revmatoidní artritida  – Toto onemocnění způsobuje systémový zánět, silné bolesti a poškození kloubů. Studie prokázaly, že vitamin D může zmírnit bolest a ztuhlost spojenou s artritidou.

Roztroušená skleróza  – Studie ukázaly, že geografický aspekt je důležitý i při tomto onemocnění. Čím dále od rovníku žijete a tím pádem dostáváte méně slunečního záření, tím větší je pravděpodobnost, že se u vás toto onemocnění rozvine.

Rakovina  – Několik různých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, rakoviny prostaty a rakoviny tlustého střeva, je spojovaných s nedostatkem tohoto vitamínu.

Periodontální onemocnění  – Zánět dásní může způsobit bolest, krvácení a ztrátu zubů. Vitamín D pomáhá při tvorbě defensinu a cathelicidinu, které mohou snížit počet škodlivých bakterií v ústech.

Diabetes  – Článek publikovaný v časopise  World ‚s Healthiest Foods  uvádí špatné hodnoty krevního cukru jako příznak nedostatku vitaminu D. Jeho nízká hladina může zvýšit riziko vzniku cukrovky.

Zdroj:somzena