Mateřská znaménka

První znaménka se objevují v prenatálním období, tedy během těhotenství. Je to velmi časté a mnoho novorozenců se rodí s nějakým malým mateřským znaménkem.

Na vznik mateřských znamének a pih mají vliv dva hlavní faktory: geny a slunce. Pigmentace však může vzniknout také po slunění, po podráždění kůže.

Ve většině případů však není třeba znaménka léčit. Lidé s mateřskými znaménky by měli dbát na pravidelnou kontrolu svých znamének a věnovat zvýšenou pozornost ochraně před slunečním zářením, včetně používání opalovacího krému s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším, když jdou na slunce, aby se předešlo komplikacím.

Komplikací je, že se mateřská znaménka mohou objevit na citlivých místech a ovlivnit normální fungování (např. obličej a intimní oblasti). Lidé, kteří mají na těle hodně pih nebo kteří se v životě vícekrát spálili (zejména v dětství), by měli znaménkům věnovat zvýšenou pozornost. U nás ostatních stačí znaménka kontrolovat příležitostně. Pravidelné pozorování však může pomoci předcházet rakovině kůže.

Pokud znaménko vyžaduje léčbu, závisí léčba na typu znaménka a souvisejícím stavu.

Zvětšení velikosti hlavy

U dětí mladších 16 měsíců není lebka zcela srostlá, ale v místě, kde se lebeční kosti stýkají, se vytvoří oblast spojená vazy, odborně nazývaná fontanela. Přibližně v 20 měsících věku se uzavře.

Funkcí fontanely je rychlá stabilizace krevního tlaku v hlavě. Posouzení velikosti hlavičky je jedním z klíčových ukazatelů návštěvy dětského lékaře. Růst hlavy souvisí s růstem mozku. Pokud tedy hlava dobře roste, roste dobře i mozek. Mnoho maminek se potýká s mnohočetnými vestibuly, tj. velikostí vestibulů a jejich předčasným uzavřením. Ve skutečnosti by matky měly věnovat větší pozornost růstu lebky. Při narození má lebka nedonošeného dítěte průměr 34-36 cm a v šesti měsících už 43-45 cm. Díky fontanele lze v případě potřeby provést ultrazvukové vyšetření mozku dítěte.

Stav fontanely – zejména velké – je nezbytné jemným dotekem kontrolovat. Pokud zaznamenáte jakékoliv odchylky, obraťte se na svého pediatra.

Chrápaní u dětí

Pokud dítě chrápe několik týdnů po silném nachlazení, není třeba se znepokojovat. Tento jev je zcela normální. Přibližně 1 z 10 dětí během spánku chrápe, ale nemusí to nutně znamenat zdravotní problém. Chrápání u dětí obvykle není nebezpečné, ale pravidelné nebo silné chrápání, které naznačuje problémy s dýcháním během spánku, může mít vážné zdravotní následky.

Nejčastější příčiny chrápání u dětí

  • Zvětšení nosohltanových mandlí 
  • Obezita 
  • Špatná kvalita vzduchu v místnosti 
  • Alergie mohou způsobit zánět v nose a krku, který může ztížit dýchání a zvýšit riziko chrápání.
  • Infekce v krku, nachlazení 
  • Astma 
  • Deviace septa, resp. vychýlení nosní přepážky
  • Syndrom spánkové apnoe