postup:

Při ovoci a cukru platí poměr 1: 1, takže je dobré použít kyselkavé ovoce, jako například černý rybíz. Já měla fest kyselý rybíz, takže džem nebyl přeslazený a chutnal skvěle.

Takže odvážíme si 1,5 kila rybízu, omyjeme je a zasypeme cukrem. Mícháme lžící nebo vařečkou, dokud se cukr nerozpustí a nezískáme takovou konzistenci.

Přendáme na plamen. Směs začne začne pěnit – vaříme za stálého míchání, dokud přes pěnu neuvidíme bublinky. Potom vaříme přesně 3 minuty a odstavíme.

Zde vidíme, že pěna ustupuje a objeví se bulinky. Nyní vaříme přesně 3 minuty.

Po 3 minutách sejmeme z plamene, nachystáme si síto a směs scedíme – tuhou část pořádně vymačkáme.

Nalijeme do sklenic, ještě horké. Zatímco je směs horká, necháme sklenice otevřené. Potom zavřeme a necháme vychladnout. Po 6 hodinách směs ztuhne a můžete ochutnat. Jestli hledáte v chladničce.

Zdroj.dobrenoviny.sk

1
2