Bílá leštěná rýže a krupice

Škrob, který je součástí takové rýže, zdaleka nepůsobí na postavu nejlépe. Bílou rýži byste samozřejmě z jídelníčku neměli úplně vyloučit, ale také je lepší ji nepoužívat častěji než dvakrát týdně. Ale hnědé rýže můžete jíst, kolik chcete.

Pokud jde o krupici, musí být také zařazena na seznam zakázaných potravin, jinak tuk z břicha nejen neodejde, ale začne také přicházet.

Hrozny a banány

Paradoxně mohou tyto plody způsobit i nárůst tuku na břiše, takže se s nimi moc nenechte unést.

Instantní kaše a müsli

Je také lepší tyto produkty odmítnout, protože jsou bohaté na jednoduché sacharidy, kromě toho se po jejich konzumaci poměrně rychle vrací pocit hladu.

Masové vývary a tučné maso

Opřít se o bohaté masové vývary není zdaleka nejlepší nápad, protože obsahují hodně cholesterolu. Ano, a tučné maso v jídelníčku každého, kdo chce najít ploché bříško, také není na místě.

Majonézy, klobásy, uzené maso a konzervy

Majonéza, stejně jako všechny druhy uzenin, uzené ryby, šproty a široká škála rybích konzerv, aktivně brání zbavit se břišního tuku. Tyto produkty obsahují opravdu neuvěřitelné množství tuku a tělu neprospívají.

Fast Food

Kromě toho, že rychlé občerstvení je velmi kalorické, dokáže také zpomalit metabolické procesy probíhající v těle, protože obsahuje velké množství nejrůznějších umělých přísad. A tam, kde je zpomalený metabolismus, se jídlo vstřebává extrémně nedůležitě, v důsledku čehož není třeba mluvit o hubnutí.

Čeho dalšího se vyplatí vzdát?

Kdo se opravdu chce zbavit tuku na břiše, měl by nejen upravit jídelníček, ale také zcela opustit alkohol a cigarety.

Pivo škodí především vzhledu břicha – ne nadarmo má lid ustálený výraz „pivní břicho“. K tomu, abyste obměnili celý šatník za věci, které o dvě nebo i tři hodnoty přesahují obvyklou velikost, stačí se půl roku hýčkat každý den pivem.

Všechny ostatní alkoholické nápoje však také ovlivňují vzhled tuku na břiše – je to kvůli jejich schopnosti zpomalit metabolické procesy probíhající v těle.

Na jaké produkty byste si měli dát pozor?

Navzdory tomu, že krásné a ploché bříško vyžaduje odmítání řady chutných, ale zcela nezdravých jídel, stále existuje nemálo stejně chutných pochoutek, které si můžete klidně dopřát. Jedná se o zeleninu (dýně, tuřín, rajčata s okurkami, stejně jako mrkev a řepu), ovoce (mandarinky, citrony, melouny, švestky, melouny, jablka, broskve, grapefruity a pomeranče) a lesní ovoce (jahody s malinami a brusinky s borůvkami ). Všechny tyto dary přírody se mohou pochlubit působivým obsahem vlákniny, která není trávena tělem a všemi možnými způsoby přispívá k jeho rychlému čištění od toxinů nahromaděných v něm. A jak dobré a zdravé jsou saláty z čerstvé zeleniny a ovoce, to se prostě nedá říct!

Je lepší jíst častěji, ale po troškách. Výborným pomocníkem v dietě budou i potraviny jako ryby, vejce, libové maso a tvaroh – ideálně je kombinovat se zeleninou nebo ovocem.

A nejlepší snídaní budou cereálie – pohanka, jáhly, kroupy nebo ovesné vločky. Zvláště je dobré je vařit ve dvojitém kotli. K obědu si můžete dát porci výborné zeleninové polévky a kousek vařeného masa nebo ryby.

Co se týče večeře, je lepší ji nahradit lehkým zeleninovým salátem.

Neuškodí pít dostatek vody – s její pomocí můžete výrazně zlepšit metabolismus. Kromě toho si můžete bezpečně dovolit minerální vody, kompoty, ovocné nápoje a přírodní šťávy.

Jak nahradit „škodlivé“ produkty?

Abyste snížili energetickou hodnotu svých oblíbených pokrmů, postačí nahradit zakázané potraviny méně kalorickými. Například místo hranolků můžete uvařit lahodnou bramborovou kaši nebo jednoduše uvařit hlízy, saláty lze dochutit rostlinným olejem spíše než majonézou a neméně chutný chléb bude vynikající alternativou k chlebu.

Tučná jídla z vepřového masa lze snadno nahradit libovým telecím nebo hovězím masem, stejně jako drůbežím a králičím masem. Droby (srdce, jazyk nebo játra) budou v tomto případě také vynikající volbou – mají mnohem méně kalorií než jakékoli maso a výhody takových produktů jsou mnohem hmatatelnější. Pokud jde o způsob vaření, jakékoli masové pokrmy jsou nejlépe dušené nebo vařené.

Pokud si chcete pochutnat na sladkém cukroví nebo koláči, můžete jíst chléb s rozinkami a sušeným ovocem a někdy si můžete dovolit malé množství kukuřičných vloček.

Proč je břišní tuk nebezpečný?

Populární fráze „Tenší pas – delší životnost“ má velmi dobrý důvod, protože tuk v oblasti pasu není pouze estetickou nevýhodou, ale představuje také skutečnou hrozbu pro kvalitu života a jeho délku. Tuto hrozbu navíc opakovaně potvrdily četné studie, zahraniční i domácí.

Čím méně tuku je na břiše, tím pravděpodobnější je, že člověk nikdy nebude čelit tak nebezpečným stavům, jako je onkologie, onemocnění jater, cukrovka, astma, infarkt nebo mrtvice. Ano, a potíže s početím dítěte v tomto případě budou také nepravděpodobné.

Viscerální (tedy vnitřní) tuk není inertní hmota – je to skutečně neuvěřitelné množství metabolicky aktivních buněk, které neustále produkují nejrůznější chemikálie a asi třicet druhů hormonů. Většina z nich přitom může nepříznivě ovlivnit stav střev, cév, srdce a jater.

Viscerální obezitu provází celá řada problémů, často nazývaných metabolický syndrom. Ve skutečnosti se tuk v tomto případě stává nedílnou součástí endokrinního systému, což vede k poruchám metabolismu lipidů a sacharidů a citlivost tkání na inzulín je prudce snížena.

Viscerálního tuku se bohužel nezbavíte ani zábaly, ani pomocí všemožných lázeňských procedur či masáží. Proto je mnohem snazší jeho vzniku předejít, než se ho později snažit zbavit. Pokud se však tuk na břiše již objevil, nezoufejte – je velmi citlivý na aerobní fyzickou aktivitu a na změnu jídelníčku (zejména na změny jeho kalorického obsahu a kvality). A to znamená, že se vyplatí přehodnotit svůj jídelníček co nejdříve!

Zdroj:diets.ru