To jsou léčebné vlastnosti kysaného zelí:

– hojí pokožku poškozenou nadměrným vystavováním UV paprskům a navíc ji omlazuje
– zmírňuje stres
– zlepšuje náladu
– napomáhá tvorbě červených krvinek, protože je bohaté na vitamín B12
– pomáhá budovat kosti
– posiluje imunitu
– příznivě působí na trávicí orgány, žaludek a střeva
– pomáhá odstraňovat škodlivé látky a tělo
– snižuje vysoký cholesterol

Příprava kysaného zelí doma

– 15 kg zelí (zelí)
– 0,5 kg soli
– šest bobkových listů
– lžíce pepře
– kousky kdoule pro nažloutlou barvu
– volitelně libeček, kmín, fenykl, vinná réva nebo jablko

Do plastového sudu naskládejte řadu nakrájeného zelí, poté řadu soli a koření. Pokračujte v tom, dokud vše neutratíte. Vše naplňte vodou, dokud nezakryje zelí a uzavřete.

Zelí nejprve uchovávejte při pokojové teplotě, dokud nezkysne, což trvá asi měsíc. Poté ji přesuňte na chladné místo, jako je sklep, a skladujte při teplotě ne vyšší než pět stupňů. Pokud barel není plný až po okraj, naplňte nylonový sáček vodou a položte jej jako závaží na greeny, abyste jej přitlačili.

Zdroj:.dnevno.hr