Zjištění z Johns Hopkins University v USA, publikovaná v časopise Kidney International Reports, ukazují, že šálek kávy denně snižuje riziko akutní nefritidy. Bylo prokázáno, že sloučeniny obsažené v kávě a sloučeniny související s kofeinem podporují funkci ledvin. Autor studie Chirag Parikh říká:

„Moje epidemiologická studie přidává ke zdravotním přínosům kávy boj proti akutní nefritidě. Lékaři z Pařížského mozkového institutu představili případovou studii, v níž se dítě s vážným onemocněním mohlo díky kávě vrátit do normálního života. Stejný tým provedl také studii na pacientech s dyskinézou. Výsledky ukázaly, že káva zlepšila nebo zcela odstranila příznaky u 87 % pacientů.

Káva může snižovat riziko Parkinsonovy choroby, neurodegenerativního onemocnění. Podle probíhající studie amerického Národního institutu pro vědecké informace může káva snížit riziko Parkinsonovy choroby, neurodegenerativního onemocnění, až o 30 %, zejména u mužů.

Přestože na Alzheimerovu chorobu zatím neexistuje lék, studie provedená na Edith Cowan University v Austrálii zjistila, že u účastníků, kteří konzumovali více kávy, docházelo k pomalejšímu poklesu kognitivních funkcí. Pití až pěti šálků kávy denně snižuje riziko srdečního selhání a mrtvice.

Šálek kávy dokáže víc než jen udržet vás vzhůru během nudné schůzky. Studie publikovaná v časopise European Journal of Preventive Cardiology, kterou provedl Bakerův institut pro výzkum srdce a diabetu, zjistila, že pití až pěti šálků kávy denně snižuje riziko srdečního selhání a mrtvice. Studie zjistila, že ideální jsou dva až tři nápoje denně, které snižují riziko obou onemocnění přibližně o 20 %.