Pampeliškový sirup se dá připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější
co budeme potřebovat:
- Plnou litrovou nádobu pampeliškových květů
- 500 g hnědého cukru
- 200 ml vody
postup:
Hlavičky necháme usušit na slunci – aby nám vylezli broučci. Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.
Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny. Občas s nádobou zatřeseme a promícháme její obsah.
Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.
Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme všechnu šťávu z květů – ta je nejvzácnější.
Sirup, který takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho se nemusíte ani v nejmenším obávat.
Pampeliškový sirup skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce. Takto připravený sirup používáme na slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.