Pampeliškový sirup se dá připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější

co budeme potřebovat:

  • Plnou litrovou nádobu pampeliškových květů
  • 500 g hnědého cukru
  • 200 ml vody

postup:

Hlavičky necháme usušit na slunci – aby nám vylezli broučci. Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.

Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny. Občas s nádobou zatřeseme a promícháme její obsah.

Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.

Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme všechnu šťávu z květů – ta je nejvzácnější.

Sirup, který takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho se nemusíte ani v nejmenším obávat.

Pampeliškový sirup skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce. Takto připravený sirup používáme na slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.