Co budeme potřebovat:
- 230 ks. pampeliškových květů
- 1,5 l vody
- 2 citrony
- 1 kg třtinového cukru
postup:
Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květiny necháme vysušit na sluníčku a zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.
Potom přecedíme přes plátno, zlehka protlačíme, přidáme citrony, dobře umyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme.
Vaříme, než nám sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu. Používáme na slazení čajů a limonád.
Případně i jako sladidlo do dezertů.
článek pokračuje na další stránce..( Pampeliškový sirup bez vaření)