Co budeme potřebovat:

  • 230 ks. pampeliškových květů
  • 1,5 l vody
  • 2 citrony
  • 1 kg třtinového cukru

postup:

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květiny necháme vysušit na sluníčku a zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.

Potom přecedíme přes plátno, zlehka protlačíme, přidáme citrony, dobře umyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme.

Vaříme, než nám sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu. Používáme na slazení čajů a limonád.

Případně i jako sladidlo do dezertů.

článek pokračuje na další stránce..( Pampeliškový sirup bez vaření)