Údaje potvrzuje i článek v American Journal of Clinical Nutrition , který uvádí, že nedochází ke snížení vstřebávání železa, když se káva konzumuje hodinu před jídlem. Jak poznat nedostatek železa Železo je základní minerál potřebný k tvorbě červených krvinek, které přenášejí kyslík v těle. Jeho nedostatek může vést k anémii z nedostatku železa. Mezi její hlavní příznaky patří únava, dušnost, bušení srdce a bledá kůže.

Méně časté jsou bolesti hlavy, zvonění v hlavě, svědění, vypadávání vlasů, potíže s polykáním, bolest v oblasti jazyka a nutkání žvýkat něco zvláštního, jako je papír nebo led.

Aby se zabránilo nedostatku železa, lékaři doporučují jíst potraviny bohaté na železo častěji: tmavě zelenou zeleninu, luštěniny, obiloviny a chléb, maso, sušené švestky a rozinky. Pokud již existuje nedostatek železa, stojí za to vzdát se čaje, mléka a mléčných výrobků. Opatrně je třeba dávat pozor na celozrnné výrobky, které mají vysoký obsah kyseliny fytové, která brání tělu vstřebávat železo i z tablet předepsaných lékařem.

DŮLEŽITÉ! Nedostatek železa vážně narušuje normální funkce buněk, ale předávkování vede k toxicitě. Pokud máte pochybnosti o svém zdraví, musíte se poradit s lékařem a neuchýlit se k samoléčbě.