Suché vlasy

Pokud jsou vaše vlasy zdravé a lesklé, je to známka toho, že jíte zdravě a vyváženě. Pokud jste si všimli, že vaše vlasy jsou suché, popraskané, roztřepené konečky, je možné, že vám chybí vitamín C. Kolagen je pro zdravé vlasy nezbytný a pokud vám chybí kolagen, může mít na vlasy negativní vliv.

Pomalé hojení ran

Léčebný mechanismus vašeho těla závisí částečně na vitaminu C. Pokud máte tohoto vitaminu nedostatek, proces je méně účinný, což má za následek delší krvácení a pomalejší hojení.

Nedostatek železa

Vitamín C pomáhá vašemu tělu vstřebávat železo efektivněji, takže nedostatek železa je často známkou toho, že vám chybí také vitamín C. Dostatek vitamínu C umožňuje vašemu tělu využít co nejvíce potravin bohatých na železo.

Suchá, červená nebo vrásčitá pokožka

Kolagen udržuje pokožku hladkou a zabraňuje vráskám. Pokud máte nedostatek vitaminu C, může to mít vliv i na vaši pokožku, která může být vrásčitá a suchá. Vitamin C jako antioxidant snižuje poškození způsobené vystavením UV záření. Tato schopnost snižuje riziko popálení. S hladkou a hebkou pokožkou souvisí i vyšší příjem vitaminu C.

Snadno si uděláte modřiny

K modřině dochází, když prasknou malé krevní cévy pod povrchem kůže. Pokud se vám snadno tvoří modřiny, může to být známkou toho, že vaše cévní stěny – které jsou většinou vyrobeny z kolagenu – jsou slabé. Vitamin C pomáhá posilovat krevní cévy tím, že zvyšuje produkci kolagenu, takže se tak snadno nerozpadají.

Časté infekce

Vitamin C pomáhá stimulovat tvorbu bílých krvinek, které napadají bakterie a viry. Vitamin C jako antioxidant také pomáhá chránit zdraví imunitních buněk, aby účinně bojovaly s infekcí. Časté infekce mohou být známkou nedostatku vitamínu C.

Únava a časté změny nálad

Únava je příznakem mnoha nemocí a nedostatků, ale v kombinaci s těmito dalšími příznaky naznačuje, že máte nedostatek vitamínu C. Vitamín C hraje klíčovou roli při produkci energie a stabilizaci nálady, takže nedostatek vitamínu C může mít za následek únavu, nedostatek energie a časté změny nálad.

Přibývání na váze

Nedostatek vitamínu C má za následek únavu, která v konečném důsledku ovlivňuje váš metabolismus. Pokud se váš metabolismus zpomalí, může to vést k nárůstu hmotnosti.

Oteklé, bolestivé klouby

Chrupavka v kloubech je tvořena vitaminem C a nedostatek tohoto vitaminu může vést k otokům a zánětům, píše The Healthy. Konzumace dostatečného množství vitamínu C umožňuje vašemu tělu produkovat kolagen potřebný pro zdravé a silné klouby. Zdravá tvorba kolagenu je jen jednou z mnoha výhod vitamínu C.