Může však také způsobovat hypertenzi, migrény, bolesti hlavy, arytmie a gastroezofageální reflux. Nedostatek hořčíku ovlivňuje také cévy, trávicí systém a bolesti hlavy. Svaly v horní části krku jsou velmi ztuhlé, což způsobuje migrény. Pomoci může konzumace hořké čokolády nebo čokoládových tyčinek.

Skvělou alternativou je konzumace para ořechů. Jsou sice o něco dražší, ale obsahují vysoké množství mononenasycených mastných kyselin, vitaminu E, vitaminu B, hořčíku a mnoha dalších látek. Konzumace malého množství těchto ořechů třikrát týdně může pomoci doplnit hladinu hořčíku v těle. Rakytník řešetlákový má také posilující účinky na organismus. Snižuje také riziko vzniku mrtvice a rakoviny. Kakao zabraňuje vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Kakao je však také velmi bohaté na minerály a vitaminy, jako je hořčík, vápník, měď, fosfor, draslík a zinek. Proto se vyplatí konzumovat kakao a hořkou čokoládu. Dalším produktem bohatým na tyto minerální látky jsou otruby. Obsahují také vlákninu a sodík.

Kešu ořechy mají vysoký obsah hořčíku, který lze pravidelně konzumovat v malém množství a posílit tak zdraví. Obsahují také vysoké množství mědi, která je důležitá pro tvorbu melaninu v těle. Dalším druhem ořechů, které by se měly pravidelně konzumovat, jsou mandle. Konzumace mandlí snižuje riziko ischemické choroby srdeční a snižuje hladinu cholesterolu. Quinoa je bezlepková superpotravina, která si mezi lidmi získává stále větší oblibu. Obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy a minerály. Navíc je velmi chutná a dá se jíst na mnoho různých způsobů. Doporučují se také dýňová semínka, bohatá na zinek a hořčík. Výborným doplňkem hořčíku je také špenát. Tato zelenina dodává tělu mnoho vitamínů a minerálů. Lze použít čerstvý nebo mražený špenát.

Do jídelníčku by měly být zařazeny také pražené arašídy, sójové mléko a černé fazole. Arašídy jsou chutné ve formě másla, které si můžete namazat na chléb. Lze je však konzumovat společně s avokádem, protože avokádo obsahuje vysoký podíl hořčíku. Vhodná je také hnědá rýže, nízkotučný jogurt a brambory ve slupce. Všechny jsou zdraví prospěšné.