Kuřecí stehna na kysaném zelí
potřebujeme:
kuřecí stehna
cibule
rajčata
500 g kysaného zelí
marináda
2 PL sójové omáčky
1 PL protlaku nebo kečupu
2 PL smetany nebo majonézy
sůl, pepř
postup:
Stehna si osolíme, polijeme sójovou omáčkou, opepříme. Smícháme smetanu (majonézu) s rajčatovou omáčkou a stehna pořádně ponatierame. Nakrájíme si cibuli, orestujeme a přidáme nakrájenou kysané zelí a rajčata. Krátce podusíme a přendáme do pekáče, ale jenského skla. Na to poklademe stehna v marinádě. Pečeme do zlatova.
Kuřecí maso zapečené se zeleninou
potřebujeme:
350 g kuřecích prsou
1 cibuli
1 sladkou papriku
2 stonky celeru
150 ml mléka
100 g sýra
1 vejce
Sůl a pepř podle chuti
postup:
Kuřecí maso očistíme, omyjeme a uvaříme doměkka ve slané vodě a potom nakrájíme na kostičky. Omyjeme a nakrájíme veškerou zeleninu.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nejdříve cibulku a potom přidáme i zbylou zeleninu.
Formu na pečení vymažeme olivovým olejem a navrstvíme do ní zeleninu smíchanou s kuřecím masem. V misce rozmícháme vejce s mlékem a touto Žemės přelijeme maso-zeleninovou směs.
Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 190 stupňů 15 minut.
Brokolice zapečená se smetanovou omáčkou
potřebujeme:
500 g čerstvé brokolice
5 vajec
300 g zakysané smtoany
200 g sýra
2 lžíce másla
2 lžíce strouhanky
Sůl a pepř podle chuti
postup:
Brokolici rozdělíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě doměkka (tak, aby se zelenina celkem nerozvařila).
Vejce smícháme se smetanou, strouhaným sýrem, solí a pepřem.
Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno uložíme kousky brokolice a zalijeme vaječnou směsí (můžeme přidat kousky šunky, klobásy, nebo uvařeného kuřecího masa).
Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů 25-30 minut.
Kuřecí stehýnka v česnekové marinádě
potřebujeme:
10 kusů celé kuřecího stehna
Přísady do omáčky:
4 stroužky česneku
1 čajová lžička tymiánu
1 čajová lžička chilli papričky
1,5 lžičky práškové červené papriky
1 lžička pepře
sůl (dle požadavku lze použít i více nebo méně)
2 polévkové lžíce jogurtu
2 polévkové lžíce majonézy
4 polévkové lžíce olivového oleje nebo oleje
postup:
Kuřecí buchty důkladně omyjte a kůži nařízněte nožem.
Na marinádu smíchejte prolisovaný česnek s ostatními přísadami, zamíchejte s kuřecími stehýnky a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v chladničce. Ideálně by se stehýnka měli nechat marinovat celou noc, aby získali co nejlepší chuť.
Přeložíme spolu s marinádou na plech a pečeme při teplotě 235 stupňů (s funkcí ventilátor). Pečeme do zlatohněda. Podáváme s přílohou podle chuti.
Kastrol s kuřecími prsy
potřebujeme:
4 velké brambory
1 cibule
800 g kuřecích řízků
200 ml zakysané smetany nebo jogurtu a 2 lžíce majonézy (majonéza je volitelná, můžete použít i hořčici nebo kečup)
dále:
Pepř podle chuti
sůl a olej
Volitelné – cuketa, mrkev případně jiná zelenina dle výběru
postup:
Kuřecí prsa omyjeme a Naraje na menší kousky.
Brambory očistíme, nakrájíme a osolíme.
Zapékací mísu vymažeme trochou oleje a navrstvíme do ní nakrjané brambory a na kolečka nakrájenou cibuli. Pokud máte i i jinou zeleninu, také ji očištěnou a nakrájenou navrstvěte do mísy.
Uložíme kousky kuřecích prsou – ochutíme solí a kořením dle výběru.
Na vrch naneseme kysanou smetanu smíchanou s majonézou.
Mísu přikryjeme pečícím papírem, který jsme si namočeny pod tekoucí vodou a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 stupňů 40 minut. V polovině pečení odstraníme papír a necháme zapéct dozlatova.
Smažené stehýnka v troubě
potřebujeme:
Stehýnka (nebo celé kuře)
3-4 menší vejce
cca 5 PL mouky
cca 7-8 PL strouhanky
4 lžíce oleje
sůl a pepř
postup:
Já jsem použila jen dolní stehýnka, ale pokud použijete celé kuře, tak ho nejdříve omyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležet v chladu minimálně 15 min.
Potom každý kousek obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance. Obalené kousky poukadáme těsně vedle sebe na olejem pokapaný plech. Zbytkem oleje pokapeme kousky kuřete. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 25 min, pak obrátíme a pečeme dalších 25 min.
Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě kuře už nebudete dělat jinak. Ušetříte tak olej, nemusíte při pánvi stát a všechny kousky budou dobře propečené.
Podáváme s bramborami upravenými na různé způsoby (kaše, opékané, vařené, salát).
Stehýnka pro zaneprázdněné
potřebujeme:
600 g kuřecích stehen dolních
Žampiony (15-20 kusů)
Růžičková kapusta
2 ks lesních hub
14 kusů nových brambor
Sůl, nové koření, tymián, olej
postup:
Brambory očistíme a omyjeme, nařízneme na poloviny.
Do mísy vymazané olejem přidáme brambory. V samostatné misce smícháme umyté a nakrájené houby, růžičková kapusta, umyté stehýnka a promícháme s olejem, kořením a solí.
Navrstvíme na brambory, ještě můžeme posypat trochou soli a dáme péct. Přikryjeme alobalem a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 30-40 minut. Potom fólii sejmeme a necháme dopéct ještě 10 minut.
Zdroj:Dobrenoviny.sk