Kuřecí stehna na kysaném zelí

potřebujeme:

kuřecí stehna

cibule

rajčata

500 g kysaného zelí

marináda

2 PL sójové omáčky

1 PL protlaku nebo kečupu

2 PL smetany nebo majonézy

sůl, pepř

postup:

Stehna si osolíme, polijeme sójovou omáčkou, opepříme. Smícháme smetanu (majonézu) s rajčatovou omáčkou a stehna pořádně ponatierame. Nakrájíme si cibuli, orestujeme a přidáme nakrájenou kysané zelí a rajčata. Krátce podusíme a přendáme do pekáče, ale jenského skla. Na to poklademe stehna v marinádě. Pečeme do zlatova.

Kuřecí maso zapečené se zeleninou

potřebujeme:

350 g kuřecích prsou

1 cibuli

1 sladkou papriku

2 stonky celeru

150 ml mléka

100 g sýra

1 vejce

Sůl a pepř podle chuti

postup:

Kuřecí maso očistíme, omyjeme a uvaříme doměkka ve slané vodě a potom nakrájíme na kostičky. Omyjeme a nakrájíme veškerou zeleninu.

Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nejdříve cibulku a potom přidáme i zbylou zeleninu.

Formu na pečení vymažeme olivovým olejem a navrstvíme do ní zeleninu smíchanou s kuřecím masem. V misce rozmícháme vejce s mlékem a touto Žemės přelijeme maso-zeleninovou směs.

Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 190 stupňů 15 minut.

Brokolice zapečená se smetanovou omáčkou

potřebujeme:

500 g čerstvé brokolice

5 vajec

300 g zakysané smtoany

200 g sýra

2 lžíce másla

2 lžíce strouhanky

Sůl a pepř podle chuti

postup:

Brokolici rozdělíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě doměkka (tak, aby se zelenina celkem nerozvařila).

Vejce smícháme se smetanou, strouhaným sýrem, solí a pepřem.

Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno uložíme kousky brokolice a zalijeme vaječnou směsí (můžeme přidat kousky šunky, klobásy, nebo uvařeného kuřecího masa).

Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů 25-30 minut.

Kuřecí stehýnka v česnekové marinádě

potřebujeme:

10 kusů celé kuřecího stehna

Přísady do omáčky:

4 stroužky česneku

1 čajová lžička tymiánu

1 čajová lžička chilli papričky

1,5 lžičky práškové červené papriky

1 lžička pepře

sůl (dle požadavku lze použít i více nebo méně)

2 polévkové lžíce jogurtu

2 polévkové lžíce majonézy

4 polévkové lžíce olivového oleje nebo oleje

postup:

Kuřecí buchty důkladně omyjte a kůži nařízněte nožem.

Na marinádu smíchejte prolisovaný česnek s ostatními přísadami, zamíchejte s kuřecími stehýnky a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v chladničce. Ideálně by se stehýnka měli nechat marinovat celou noc, aby získali co nejlepší chuť.

Přeložíme spolu s marinádou na plech a pečeme při teplotě 235 stupňů (s funkcí ventilátor). Pečeme do zlatohněda. Podáváme s přílohou podle chuti.

Kastrol s kuřecími prsy

potřebujeme:

4 velké brambory

1 cibule

800 g kuřecích řízků

200 ml zakysané smetany nebo jogurtu a 2 lžíce majonézy (majonéza je volitelná, můžete použít i hořčici nebo kečup)

dále:

Pepř podle chuti

sůl a olej

Volitelné – cuketa, mrkev případně jiná zelenina dle výběru

postup:

Kuřecí prsa omyjeme a Naraje na menší kousky.

Brambory očistíme, nakrájíme a osolíme.

Zapékací mísu vymažeme trochou oleje a navrstvíme do ní nakrjané brambory a na kolečka nakrájenou cibuli. Pokud máte i i jinou zeleninu, také ji očištěnou a nakrájenou navrstvěte do mísy.

Uložíme kousky kuřecích prsou – ochutíme solí a kořením dle výběru.

Na vrch naneseme kysanou smetanu smíchanou s majonézou.

Mísu přikryjeme pečícím papírem, který jsme si namočeny pod tekoucí vodou a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme při teplotě 180 stupňů 40 minut. V polovině pečení odstraníme papír a necháme zapéct dozlatova.

Smažené stehýnka v troubě

potřebujeme:

Stehýnka (nebo celé kuře)

3-4 menší vejce

cca 5 PL mouky

cca 7-8 PL strouhanky

4 lžíce oleje

sůl a pepř

postup:

Já jsem použila jen dolní stehýnka, ale pokud použijete celé kuře, tak ho nejdříve omyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležet v chladu minimálně 15 min.

Potom každý kousek obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance. Obalené kousky poukadáme těsně vedle sebe na olejem pokapaný plech. Zbytkem oleje pokapeme kousky kuřete. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 25 min, pak obrátíme a pečeme dalších 25 min.

Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě kuře už nebudete dělat jinak. Ušetříte tak olej, nemusíte při pánvi stát a všechny kousky budou dobře propečené.

Podáváme s bramborami upravenými na různé způsoby (kaše, opékané, vařené, salát).

Stehýnka pro zaneprázdněné

potřebujeme:

600 g kuřecích stehen dolních
Žampiony (15-20 kusů)
Růžičková kapusta
2 ks lesních hub
14 kusů nových brambor
Sůl, nové koření, tymián, olej

postup:

Brambory očistíme a omyjeme, nařízneme na poloviny.

Do mísy vymazané olejem přidáme brambory. V samostatné misce smícháme umyté a nakrájené houby, růžičková kapusta, umyté stehýnka a promícháme s olejem, kořením a solí.

Navrstvíme na brambory, ještě můžeme posypat trochou soli a dáme péct. Přikryjeme alobalem a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 30-40 minut. Potom fólii sejmeme a necháme dopéct ještě 10 minut.

Zdroj:Dobrenoviny.sk