Kuřecí stehýnka s oblohou a přílohou na jednom plechu
potřebujeme:
Kuřecí stehna – 5 ks
Brambory – 1 kg – 1,2 kg
Cibule – 2 kusy
Česnek – 1 stroužek
Majonéza – 200 g
Koření na kuře -1 polévková lžíce
Kari koření – 1 lžička
Pepř, sůl
postup:
Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Brambory i cibulku očistíme a nakrájíme. Majonézu smícháme s prolisovaný česnekem a ochutíme solí s kořením. Kuřecí stehna, osolíme a smícháme s většinou majonézové směsi – dobře promícháme, aby se dostala na každý kousek. Do zbylé směsi zamícháme nakrájené brambory a cibuli. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Do zapékací mísy navrstvíme zeleninu, na zeleninu uložíme kuřecí stehýnka.
Pečeme 1 hodinu při teplotě 190 stupňů.
Kuřecí maso s bramborami a cibulí
potřebujeme:
600 g kuřecí řízky (nakrájené na tenké plátky)
700 g brambory (střední velikost)
2 cibule
hladká mouka
strouhanka
olej
Rozmarýn (volitelné) a sůl
postup:
Brambory dáme vařit na 15 minut do osolené vody. Plátky kuřecího masa osolíme, nejdříve obalíme v mouce a pak ve strouhance.
Předvařené brambory oloupeme a nakrájíme, dáme je do mísy a přidáme nakrájenou cibuli. Do misky přidáme i sůl, olej, strouhanku, rozmarýn a dobře promícháme.
Kuřecí prsa uložíme na plech vyložený papírem na pečení, přidáme brambory a cibuli, můžeme ještě pokapat olivovým olejem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při třepotal 180 ° asi 25/30 minut. Maso můžete během pečení otočit, ale není to nutné.
Kuřecí stehýnka na zámecký způsob
potřebujeme:
3 ks kuřecích stehen
500 g brambor
1 červená paprika
1 mrkev
1 cuketa
1 cibule
4 stroužky česneku
4 větvičky rozmarýnu
mletá červená paprika
sůl celá kmín
máslo
Náplň:
1 starší rohlík
1 dl smetany
snítka rozmarýnu
větvička tymiánu
celerová a petrželová nať
2 plátky prorostlé slaniny
1 celé syrové vejce
sůl, pepř muškátový oříšek
postup:
Kuřecí stehna dobře očistíme a prsty si z vrchní části utvoříme prostor pod kůží. Stehna osolíme a necháme odpočinout.
Vytvoříme si trochu nádivky a to tak, že starší rohlík nakrájíme na velmi malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrová vejce. Nasekáme tymián, rozmarýn, celerovou a petrželku. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Slaninu si nakrájíme na velmi malé kostičky a necháme zprudka opéct na suché pánvičce dokřupava. Společně s vypečeným tukem přidáme k nádivkovému základu. Lehce osolíme a opepříme. Strouhneme párkrát muškátový oříšek a vše dokonale promícháme.
Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.
Po vychlazení malou lžičkou natíráme pod kůži stehen, já nedávám tlustou vrstvu, takže pokud vám nádivka zůstane, můžete z ní udělat kulky a upéct jejich vedle kuřátka.
Naplněné stehna přendáme do pekáče.
Nakrájíme si zeleninu, ochutíme solí, pepřem a dáme také na pekáč. Stroužky česneku můžeme péct celé, neloupaná.
Každé stehno potřeme máslem, pokmínujeme a posypeme zlehka mletou červenou paprikou. Uložíme větvičky rozmarýnu
Podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 60 minut.
Pak pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
Pokračování na další straně