Minutkových cuketová omáčka na špagety

potřebujeme

Těstoviny podle chuti nebo noky uvařené podle návodu

3 střední cukety

1 cibuli

1 stroužek česneku

olivový olej

50 g strouhaného sýra

1 bambino (nebo jiný tavený sýr v střívka)

Kysanou smetanu na zjemnění (množství podle chuti, dala jsem ¾ kelímku, dá se použít i sladká smetana, případně šlehačková)

Na ochucení – zeleninový bujón bez glutamátu, případně sůl, bazalka, oregano)

postup:

Cukety omyjte a nastrouháme – já cuketu loupaná, protože jsem měla starší zeleninu, ale pokud je čerstvá, loupat netřeba – omáčka bude nazelenalá.

Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme cuketu a restujeme, dokud cuketa nezměkne. Mladá cuekta pustí hodně šťávy, pokud je šťávy málo, můžete přidat trochu vody, nebo vývaru.

Přidáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koření podle chuti.

Ke konci přidáme přidáme prolisovaný stroužek česneku, sýr a bambino – rozpustíme. Nakonec vmícháme kysanou smetanu (nebo sladkou) a můžeme rozmixovat nebo nechat jen tak. Do omáčky přidáme těstoviny, promícháme a můžeme přidat i kousky kuřecí šunky, nebo kuřecí masíčko. Ozdobíme petrželkou. Jde o velmi univerzální recept, můžete přidat i více druhů sýra, máslo, nebo experimentovat s kořením – velmi dobře v omáčce chutná muškátový oříšek. Je to na vás, stačí ochutnávat a doladit podle své chutě. My máme nejraději verzi se zakysanou smetanou.

Špagetový salát se zakysanou smetanou

potřebujeme:

500 g špaget + slaná voda

1 kelímek zakysané smetany s co navíc obsahem tuku (v Německu jsme to kupovali jako Schmandt)

1 šálek nadrobno obyčejné kyselé smtoany

Nadrobno nakrájenou jemnou salám nebo šunku

300 ml rostlinného vývaru (nebo bujúon rozmíchaný ve vodě)

1 svazek pažitky

postup:

Špagety uvaříme al dente a scedíme. Vývar smícháme s oběma druhy smetany, pažitkou, šunkou a přimícháme těstoviny. Salát je dobré nechat alespoň 30 minut odležet. Výborná večeře pro celou rodinu!

Zdroj:dobrenoviny.sk