Minutkových cuketová omáčka na špagety
potřebujeme
Těstoviny podle chuti nebo noky uvařené podle návodu
3 střední cukety
1 cibuli
1 stroužek česneku
olivový olej
50 g strouhaného sýra
1 bambino (nebo jiný tavený sýr v střívka)
Kysanou smetanu na zjemnění (množství podle chuti, dala jsem ¾ kelímku, dá se použít i sladká smetana, případně šlehačková)
Na ochucení – zeleninový bujón bez glutamátu, případně sůl, bazalka, oregano)
postup:
Cukety omyjte a nastrouháme – já cuketu loupaná, protože jsem měla starší zeleninu, ale pokud je čerstvá, loupat netřeba – omáčka bude nazelenalá.
Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme cuketu a restujeme, dokud cuketa nezměkne. Mladá cuekta pustí hodně šťávy, pokud je šťávy málo, můžete přidat trochu vody, nebo vývaru.
Přidáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koření podle chuti.
Ke konci přidáme přidáme prolisovaný stroužek česneku, sýr a bambino – rozpustíme. Nakonec vmícháme kysanou smetanu (nebo sladkou) a můžeme rozmixovat nebo nechat jen tak. Do omáčky přidáme těstoviny, promícháme a můžeme přidat i kousky kuřecí šunky, nebo kuřecí masíčko. Ozdobíme petrželkou. Jde o velmi univerzální recept, můžete přidat i více druhů sýra, máslo, nebo experimentovat s kořením – velmi dobře v omáčce chutná muškátový oříšek. Je to na vás, stačí ochutnávat a doladit podle své chutě. My máme nejraději verzi se zakysanou smetanou.
Špagetový salát se zakysanou smetanou
potřebujeme:
500 g špaget + slaná voda
1 kelímek zakysané smetany s co navíc obsahem tuku (v Německu jsme to kupovali jako Schmandt)
1 šálek nadrobno obyčejné kyselé smtoany
Nadrobno nakrájenou jemnou salám nebo šunku
300 ml rostlinného vývaru (nebo bujúon rozmíchaný ve vodě)
1 svazek pažitky
postup:
Špagety uvaříme al dente a scedíme. Vývar smícháme s oběma druhy smetany, pažitkou, šunkou a přimícháme těstoviny. Salát je dobré nechat alespoň 30 minut odležet. Výborná večeře pro celou rodinu!
Zdroj:dobrenoviny.sk