Po 40-tce zařaďte do jídelníčku tyto potraviny:

Dávejte si pozor na bílkoviny mléčného a rostlinného původu . Také tučné a mastné maso by mělo být spíše výjimkou než pravidlem – vyhnete se tak problémům s trávením. Do svého jídelníčku zařaďte libové maso s jemnými vlákny – králičí, drůbež (i vnitřnosti – zejména játra) av případě vepřového a hovězího vsaďte na hubenější maso.  Smetanu a mléko vyměňte za tvaroh a kvalitní sýr .

Vodu pijte hned po probuzení a mezi jídly. Pokud jde o oblíbenou kávu, neměli byste přijmout více, než 1 šálek denně (bez mléka a cukru – jestliže sladit. Tak medem).

Zcela vylučte sladké limonády , rychlé občerstvení a co nejvíce omezte bílou mouku (zejména sladké pečivo). Rychlé sacharidy po 40-tce vaše tělo rozkládá mnohem rychleji na tuk, zbavit se ho je však mnohem těžší než v 20-tce.

Pokud patříte k lidem, kteří se neumějí nezdravých návyků ve stravování vzdát hned , tato jídla si dopřejte spíše v první polovině dne (například sladký koláček). Také byste měli znát jeden skvělý trik – pokud sníte rychlé sacharidy s potravinou bohatou na vlákninu , tělo ji dokáže mnohem jednodušší spravovat (například cukroviny s jablkem, marmeládu s celozrnným pečivem).

Zařaďte do svého jídelníčku sezam – obsahuje fytoestrogen, který je rostlinnou analogií ženských pohlavních hormonů. Sezam také pomáhá regulovat metabolismus a snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Denně byste konzumovat alespoň 3 lžičky tohoto semínka.

Chcete-li zůstat štíhlá, vyhněte se alkoholu . Pokud jste na dovolené nebo slavnostní večeři, můžete si dopřát červené vínko – maximálně však 1-2 pohárky.

Mastné mořské ryby . Zatímco mastné maso není zrovna nejvhodnější, mastné mořské ryby jsou pravým opakem. Jsou totiž zdrojem zdravých tuků a aminokyselin, které chrání srdce, cévy, pokožku, zlepšují paměť a prospívají i náladě.

Rozhodně nehladovějte  , to je to nejhorší, co pro své tělo můžete udělat. Jíst byste měli pravidelně – každé 3 hodiny. Vsaďte na množství zeleniny, ovoce, celozrnné produkty a namísto soli experimentujte s orientálními kořením, které dokáží sůl skvěle nahradit.

Zdrj.Dobrenoviny.sk