Různě nazývány jako garafie, afrikány nebo smraďošky kvůli své zvláštní vůni, kterou způsobují obsažené sirné deriváty.

Tato rostlina má kolem 50 druhů, které se liší ve výšce, tvaru květu a barvě – od žluté přes oranžovou až po hnědočervenou, včetně různých kombinací. Kvetou od června až do prvních mrazů.

Její listy jsou tmavě zelené, rozcuchané nebo vícevrstvé. Aksamitníky nejsou jen dekorativní v zahradě, ale také užitečné. A co víc, mají pozitivní vliv i na lidské zdraví!

Aksamitníky představují skvělou volbu pro ty, kdo chtějí v zahradě omezit použití chemie a hledají přirozené způsoby, jak chránit úrodu a odpuzovat škůdce. Tato rostlina dezinfikuje půdu, odhání škodlivý hmyz, zejména háďátka, která negativně ovlivňují pěstované plodiny jako jahody, cibule, mrkev nebo pór. Nejefektivnější odrůdou je Ground control.

Vysazovat kvítky přímo do záhonu zeleniny má smysl. Aksamitníky také přitahují opylovače, což zvýšuje výnos cuket, hrachu, okurek a rajčat. Kromě toho jsou silnými přírodními odstrašovači mšic. Dobře se pěstují i v květináčích.

Osobně pěstuji aksamitníky v květináčích na okně nebo terase. Málokdo ví, že tato rostlina dokáže účinně odpuzovat komáry a má navíc atraktivní vzhled. Aksamitníky nejen zdobí zahradu, ale také prospívají zdraví.

Tato rostlina má různorodé využití. Čaj z aksamitníků byl tradičním prostředkem na zmírnění bolestí břicha. Je vhodný pro zažívání a jeho smícháním s olejem vznikne účinný prostředek na klouby.

Aksamitníky mohou být také sušeny a vytvořit tak základ pro další výsadbu. Vedle toho mají antibakteriální a protivirové účinky, a navíc voní příjemně, což odpuzuje mouchy. Rostlina obsahuje silice, které působí proti plísním a kandidóze. Čaj z aksamitníků je oblíbeným prostředkem na zklidnění žaludku a dokonce má mírné psychedelické účinky. Jsou také jedlé a lze je přidávat do pokrmů pro orientální chuť.