Zasadit kvítky přímo do záhonu zeleniny se velmi vyplatí. Mimo odpudivých účinků na škůdce také přitahují opylovače, což zvyšuje výnos cukety, hrachu, okurek a rajčat. Aksamitník patří také mezi nejsilnější přírodní odstrašovače mšic. Může být úspěšně pěstován i v květináčích.

Osobně pěstuji aksamitníky i v květináčích a umisťuji je do oken nebo na terasu. Málokdo ví, že tato rostlina je účinným odstrašovačem komárů a má navíc atraktivní a dekorativní vzhled. Kromě toho, že může být součástí zahrady, je také prospěšná pro zdraví.

Tato rostlinka má mnoho využití. Čaj z aksamitníků byl tradičně na stole v dobách, kdy se trápilo břicho. Má vynikající účinky na trávení, a pokud je zalitý olejem, může být vynikajícím přírodním prostředkem pro klouby.

Kromě toho lze z květů připravit i odvar do koupele, což může přinést úlevu od bolesti a vyhnat nemoci i mouchy.

Aksamitníky nejen voní příjemně, ale mají také antibakteriální a protivirové vlastnosti. Jejich vůně také účinně odpuzuje mouchy. Rostlina obsahuje silice, které působí proti plísním a kandidóze. Čaj z aksamitníků je také využíván pro zklidnění žaludku a dokonce má mírné psychedelické účinky. Navíc jsou jedlé a lze je přidat do různých pokrmů pro orientální chuť.

Kvítky aksamitníků lze dále sušit a využít na příští výsadbu.

článek pokračuje na další stránce…