Hlavním důvodem pro změkčování bývá vodní kámen

I přes zdravotní výhody pití tvrdé vody a rizika spojená s pitím vody měkké lidé obecně ve svých kohoutcích a domácích rozvodech preferují tu druhou jmenovanou.

Tvrdá voda lidem často nechutná, protože obsahuje železo a občas i síru, takže může mírně zapáchat a chutnat železitě. Významným důvodem pro změkčování je pak především předcházení vodnímu kameni, který poškozuje různé domácí spotřebiče, navíc není zrovna estetický a může zcela zanést vodovodní potrubí.

Tvrdá voda též snižuje účinnost pracích prostředků, čímž zvyšuje jejich spotřebu, při mytí nádobí v myčce zase často zanechává zejména na skle viditelné „usazeniny“. V neposlední řadě také vysušuje pokožku.

Šetrný kompromis: změkčovač bez soli

Shrnuto a podtrženo, tvrdá voda je sice pro lidi zdravá, ale pro naše domácí spotřebiče nikoliv. Naštěstí však již v současnosti existují i technologie, jak vodu ošetřit tak, abychom se zbavili vodního kamene, ale zachovali v ní prospěšné minerály.

„Změkčovače vody dnes existují dvojího typu: zmíněné se solí a poté ty, které sůl nepoužívají. Změkčovače bez soli umějí fyzikálními procesy změnit mikrokrystaly vápníku, a tím zabránit tvorbě vodního kamene. Samotný vápník a hořčík však ve vodě zůstane,“ popisuje Michal Osina ze společnosti FitVoda, jež svým klientům nabízí změkčovače vody značky Apollo, které pracují právě na principu bez použití sodíku.

Tyto změkčovače (případné též označované jako „kondicionéry“, neboť v principu nijak hodnoty tvrdosti vody nemění) mají oproti solným typům i nespornou ekonomickou a ekologickou výhodu: nepotřebují na svůj provoz elektřinu ani pravidelné doplňování soli, do kanalizace nevypouštějí solanku (chlorid sodný) a nevyžadují regeneraci náplně proplachováním, kterým se plýtvá značné množství vody.