Léčba kožních onemocnění: 1 PL drcených pampeliškových kořenů zalijte šálkem horké vody a vařte při mírném ohni asi 15 minut. Odvar ochlaďte a přeceďte přes sítko. Pijte denně přibližně 15 minut před jídlem.

Maska na vlasy:1 PL nasekaných čerstvých pampeliškových listů zalijte 200 ml vroucí vody a když odvar mírně vychladne, ještě teplý ho vtírejte ke kořínkům vlasů a do pokožky. Potom aplikujte po celé délce vlasů. Vlasy neoplachujte, jen si je zabalte do ručníku a nechte pampelišku působit asi 30 minut. Pak si vlasy umyjte. Tato maska je posílí, zregeneruje a přestanou se vám mastit.

Džem z pampelišky: Shromážděte si přibližně ½ kila pampeliškových květů. Důkladně je opláchněte a namočte do studené vody na jeden den. Ideální je, pokud během tohoto dne vodu pampelišce 2-3 krát vyměníte za čerstvou, odstraníte tím možnou hořkost. Po jednom dni slijte všechnu vodu a pampelišku zalijte v hrnci litrem studené vody. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Nyní slijte vývar do jiného hrnce a nezapomeňte do něj dobře vyždímat i květiny. Přidejte k vývaru 1 kg cukru a šťávu ze 2 citronů. Vařte na mírném ohni asi hodinu a pak nechte ochladit. Nalévejte do zavařovacích sklenic a utěsněte. Pampeliška působí jako antipyretikum, proto pokud máte slabou imunitu, používejte pampeliškový džem do koláčů nebo jako dezert na palačinky. Chutná to podobně jako med.

Zdroj:Babskeveci.sk