Výsledky analýzy byly publikovány ve vědeckém časopise „Plos One“, které naznačují, že pravidelná konzumace slunečnicových semen skladovaných a pěstovaných za specifických podmínek může přispět k rozvoji rakoviny jater . Výzkum byl proveden v Tanzanii. Podmínky v této části světa podporují šíření toxických hub . V 60 procentech. Tanzánské fazole, které byly analyzovány, vykazovaly přítomnost aflatoxinů.

Je zapotřebí více výzkumu k určení míry spotřeby produktů ze slunečnicových semen u lidí a zvířat, aby bylo možné posoudit expozici a lépe porozumět roli slunečnicových semen v koláčích jako zdroje aflatoxinů ve stravě, řekl jeden autor studie Prof. Gale Štrasburk.

Abychom předešli vážným zdravotním následkům, měli bychom podle Národního centra nutričního vzdělávání (NCEZ) věnovat zvláštní pozornost tomu, zda produkty, které kupujeme, pocházejí z prověřených a renomovaných zdrojů. Je také na místě připomenout, že ořechy, semínka obilnin a sušené ovoce v naší kuchyni bychom neměli skladovat na teplých a vlhkých místech.

Zdroj.o2-pl