Jak zakonzervovat čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky jsou v kuchyni neocenitelné. Při nesprávném skladování však rychle ztratí svoji vůni a čerstvost. Bylinky můžete skvěle zakonzervovat pomocí olivového oleje a formiček na led. Nasekejte bylinky nadrobno a navrstvěte do formiček. Zalijte olivovým olejem a vložte do mrazničky. Olej zabrání tomu, aby mráz bylinky poškodil a vy je máte připravené v plné síle.

Aby banány vydrželi déle čerstvé

Oddělte jednotlivé banány a stonky obalte do platové fólie. Tato metoda prodlouží trvanlivost ovoce až o 4 dny.

využijte alobal

Zabalte celer, brokolici nebo hlávkový salát do alobalu a skladujte v chladu. Zelenina zůstane čerstvá déle než 4 týdny.

Nakrájejte, blanšírujte a zmrazte

Pokud chcete mít zeleninu vždy čerstvou a perfektně připravenou k použití, nakrájejte ji, oblanšírujte v horké vodě (prudce zalijte horkou vodou) a natvrstvite do uzavíratelného sáčku. Pak stačí jednoduše kapsa vytáhnout a zeleninu použít do polévek či jiných jídel.

papírový ubrousek

Listovou zeleninu zabalte do papírového ubrousku. Ten absorbuje nadbytečnou vlhkost, díky čemuž zelenina tak rychle nezvadne.

čerstvý zázvor

Zázvor nastrouhejte a malé hromádky navrstvěte na plech vyložený papírem na pečení. Když zázvor zamrzne, přemístěte ho do vzduchotěsné nádoby a skladujte v mrazničce.

Keříčkové rajčata nepatří do chladničky

I když si většina lidí myslí pravý opak, keříčková rajčata by měly ideálně skladovat při pokojové teplotě. Umístěte je do nádoby vystlané papírovými ubrousky. Ujistěte se, že stonky rajčat směřují vzhůru, aby se zabránilo poškození slupky zeleniny.

Jablka vydrží až 6 měsíců

Musíte je však skladovat správně. Nejideálnější je udržovat je v prostředí, ve kterém se teplota pohybuje od 0 do -1 stupně. Oddělte poškozené jablka a ostatní kusy skladujte ve spodním regálu v chladničce určeném na ovoce a zeleninu.

Uložte mrkev do písku

Ano, písek může skutečně prodloužit trvanlivost kořenové zeleniny. Pokud ji uložíte do písku nebo pilin, prodloužíte tím trvanlivost těchto druhů zeleniny.

Mleté maso naporcujte

Mleté maso uložte do uzavíratelného sáčku a pomocí vařečky rozdělte na menší části. Vložte do mrazáku a když ho budete potřebovat, využijete přesně tolik masa, kolik potřebujete, bez nutnosti rozmrazovat celé množství.

Otočte jejich naopak – funguje to

Plastový kelímek nebo vanička s tvarohem či zakysanou smetanou skutečně vydrží až 2x déle, než je umístíte do chladničky vzhůru nohama. Podtlak zabraňuje množení bakterií, které způsobují rychlejší kažení těchto potravin.

Sýr zabalte do papíru na pečení

Když sýr rozbalíte, odhoďte původní obal a zabalte ho do papíru na pečení. Vydrží déle a jeho aroma a chuť se nezmění.

Namísto plastu sklo

Vyměňte plastové dózy za obyčejné sklenice na zavařování. Jídlo v nich uchováte čerstvé déle a nemusíte se obávat, že plast načichne jídlem, které v něm uskladňujete.

Ananas vzhůru nohama

Odstraňte Listnaté stopku a ovoce obraťte vzhůru nohama. Tato metoda pomůže k rovnoměrné distribuci cukrů v ovoci. Ty budou postupně klesat a pomohou tak udržet ananas déle čerstvý.

Dort déle čerstvá

Dort nebo koláče vydrží několik dní při pokojové teplotě, týden v chladničce a měsíce v mrazničce. Pokud chcete, aby byl váš koláč či zákusek déle čerstvý, na otevřené strany uložte plátky chleba. Dezert neoschnou a bude jako čerstvě rozkrojený.

Zdroj:Dobrenoviny.sk