Sýrová polévka

Druhým naším receptem je sýrová polévka. Tu jsme si připravili z 1 a půl litru vody, 100 gramů taveného sýra, jedné středně velké mrkve, jedné středně velké cibule, a čtyř středně velkých brambor.

postup:

Po očištění brambor, jsme si je nakrájeli na menší kousky, zalili jsme je vodou a dali jsme je klasický vařit. Nastrouhali jsme si mrkev, nakrájeli cibuli, kterou jsme si osmažili na rostlinném oleji. Pro našeho kolegy jsme zvolili variantu, kde jsme cibuli restovali na másle. Mrkev a cibuli se sýrem jsme přidali k uvařeným bramborám. Vše jsme promíchali a počkali, dokud se sýr zcela nerozpustil. Dosolili jsme polévku podle chuti. Po tomto bodě jsme nechali do vařit ještě 30 minut.

Sýrová polévka s masem

Dalším receptem je sýrová polévka s masem. Ta se připravuje ze 400 gramů kuřecích prsou, dvou brambor, jedné mrkve, 180 gramů taveného sýra, dvou litrů bujónu nebo vody, bylinek, bobkového listu, nového koření, soli a pepře dle chuti.

postup:

Kuřecí prsa jsme si nakrájeli na menší kostky, i když v původním receptu byly střední kostky. Očištěné brambory jsme také nakrájeli na kostky, ale mrkev jsme si nakrájeli na kolečka. Maso jsme si osmažili na pánvi s malým množstvím olivového oleje. Připravili jsme si bujón, a když začal vřít, dodali jsme k němu bobkový list, nové koření a kuřecí prsa.

Snížili jsme plamen a vařili jsme 7 až 10 minut tuto směs, při čemž jsme následně přidali mrkev a vařily dalších 10 až 15 minut. Po 15-ti minutách jsme přidali tavený sýr a důkladně jsme promíchaly, aby se rozpustil. Oslovili jsme, okořenili, přidali bylinky. Naposled jsme promíchaly, aby se chutě spojily.

Zeleninová polévka

Předposledním našim typem je zeleninová polévka, kterou jsme připravili z jedné mrkve, cibule, hrsti bílého zelí, jedné čerstvé okurky, tří až čtyř rajčat, půl papriky, a soli podle chuti.

postup:

Nejdříve jsme si očistili a nakrájíme veškerou zeleninu. Následně si zeleninu začneme ukládat do hrnce podle vrstvení: První vrstva je tvořena mrkví, druhá vrstva je tvořena cibulí, třetí vrstva je tvořena zelím, čtvrtá vrstva je tvořena okurkou, pátá vrstva je tvořena rajčaty a šestá paprikou.

Takto navrstvený hrnec přikryjeme a necháme zeleninu dusit ve vlastní šťávě na malém ohni podobu pětadvaceti až třiceti minut.

Pokud je to nutné můžeme přidat i trošku vody. Pravidelně hrncem třeseme.

Potom do hrnce vylijeme vařící vodu, osolíme a přivedeme k varu, následně vypneme. Polévka je hotová a nejčastěji je zdobená koprem, petrželkou a smetanou.

Mléčná zeleninová polévka

Posledním typem je mléčná zeleninová polévka, která se připravuje z jednoho litru mléka, 400 mililitrů vody, 400 gramů brambor, 400 gramů květáku, 100 gramů mrkve, 300 gramů zeleného hrášku, dvaceti gramů másla a soli.

postup:

I tomto receptu si nakrájíme mrkev na kostičky a osmahneme ji na polovině másla. Květák si rozdělíme na malé kousky a také očištěné brambory si nakrájíme na malé kostičky.

Dáme sevřít mléko a odstraníme z něj vzniklou pěnu na povrchu. Přivedeme vodu k varu, osolíme ji, přidáme brambory, květák a trošku později i mrkev.

Vaříme na slabším plameni, a po 15 minutách přilijeme mléko. Vaříme dokud veškerá zelenina není úplně měkká.

Nakonec Přidáme hrášek hrnec přikryjeme. Na vypnutém sporáku necháme „dojít“ dalších 15 minut. Při servírování zdobíme kouskem másla.