jak skladovat?
- Angrešt lze použít pro různé účely v různých stavech dospělosti (viz níže). Podle toho nakupujeme a sklízíme.
- Více nezralých zrn je tvrdších, jasnějších a zelenějších než zralá.
- Hledejte bobule bez trhlin a skvrn.
- Jeho zralý angrešt je vlhký a měkký, obtížně se přepravuje a snadno se kazí a plesní.
- Může být skladován v chladničce po dobu 3-5 dnů.
Všestranný angrešt
Ovoce lze použít mnoha způsoby:
- vynikající kompot lze připravit z nezralého ovoce;
- díky vysokému obsahu pektinu lze polozralé angrešt použít k zahuštění džemů a kompotů z jiného ovoce, do omáček, polévek;
- zralé, vhodné k syrové konzumaci, na koláče, můžeme si z toho udělat džem, ale i víno;
- lze dobře zmrazit;
- jeho chuť je příjemně smíchána s následujícími pokrmy: jablko, jahoda, máta, bezinka, jehněčí a vepřové maso, ryby.
Saská polévka
Ingredience:
- 1 slepice
- 3 mrkev
- 2 kořeny petrželky
- 1 střední celer
- 100 g rozinek
- 100 g hroznů malého zrna
- 3-4 dl zakysané smetany
- 150 g angreštu
- citronová kůra, skořice, hřebíček
- 50 g másla
- 2 Ek mouka
- sůl
Z masa a zeleniny připravíme vývar, ze kterého vyjmeme maso a nakrájíme ho na kousky. Vařte rozinky a drobnozrnné hrozny ve šťávě, zatímco angrešt vařte v samostatné misce do měkka a poté prolomte. Polévku zalijeme máslem a moukou, angreštovou omáčku precedíme. Zakysaná smetana a podáváme s kousky masa.
Křupavé
přísady z angreštu :
- 100 g másla
- 200 g mouky
- 100 g hnědého cukru
- 400 g angreštu očištěno
- skořice, mleté hřebíček
Umístěte angrešt na dno jenského hrnce a ostatní ingredience ručně promíchejte v mixovací misce a poté rozdrobte na ovoce. Trochu vymačkejte a pečte 30-40 minut ve středně teplé troubě. Podáváme se šlehačkou.
Zdroj:viccmagazin.com