Problémy se zrakem

V těžkých případech deficitu vitaminu B12 jsou zasaženy zrakové nervy a oční cévy, čímž vzniká efekt zdvojeného, ​​rozmazaného vidění a občas i dočasné slepoty.

Neustálá únava

Pokud vám chybí hemoglobin, chybí vám kyslík. Pokud vám chybí kyslík, chce se vám spát. Z důvodu nedostatku kyanokobalamínu ženské tělo potřebuje odpočinek dokonce i tehdy, když jste se výborně vyspali.

Bledá pokožka

Nikomu se nehodí černé váčky pod očima! Abyste se zbavili nevzhledných kruhů a bledé pokožky, doporučujeme si ověřit, jestli váš příjem vitaminu B12 je v normě. Jeho nedostatek může vést k narušení cirkulace krve a zničení krevních buněk, v důsledku čehož se uvolňuje žlutý pigment bilirubin, a pokožce tak dodává pochmurný odstín.

Pocity mravenčení

Toto je jeden z nejnepříjemnějších symptomů nedostatku kyanokobalamínu. Deficit kyslíku a porušení nervových buněk se projevují necitlivostí končetin, brněním a také mravenčením. Abyste se těmto symtomům vyhnuli, udržujte si hladinu vitaminu B12 v normě.

Problémy s pamětí

Nemůžete si vzpomenout na starou přítelkyni nebo automaticky vkládáte do ledničky klíče namísto mléka? Pak byste měli přistoupit k doplnění hladiny B12!

Změna vzhledu jazyka

Červený až krvavě-červený jazyk je jistým příznakem nedostatku vitaminu B12. Kvůli deficitu struktura jazyka podléhá změnám ze světle-červené se změní jakoby na krvavou. Aby toho nebylo málo, objeví se i pocit popálení a zkreslení chuťových vjemů.

Výkyvy nálad

Nedostatek vitaminu B12 v ženském organismu je schopen zhoršit depresivní stavy, zvýšit nespokojenost, nervozitu a plačtivost. A všechno proto, že tento vitamín se podílí na výrobě hormonů štěstí – serotoninu a dopaminu.

Pokud u sebe zaznamenáte alespoň část těchto nepříjemných symptomů, doporučujeme ihned vyhledat pomoc specialisty. A na přirozené doplnění vitamínu B12 jezte hovězí játra, tresku, platýse, lososa, krevety, mořské plody a sýr tofu.

Tyto produkty jsou bohaté na mikroživiny, minerály a hlavně obsahují kyanokobalamin. Poslouchejte signály vašeho těla, vždyť své zdraví máte jen ve svých rukou!