Vitamín A

Ze 150 g melounu tvoří 5 procent vitamín A, který je důležitý pro zdraví vaší pokožky

Hydratace

Meloun se skládá z 92 % vody, 6 % cukru a 2 % vlákniny

Nevyhazujte ani kůru z melounu

I když lidé kůru z melounu často vyhazují, odborníci tvrdí, že obsahuje nejvíce vitamínů a živin, jako jsou vitamíny A, B6 a C, a také draslík a hořčík. Vzhledem k tomu, že slupka není přehnaně chutná, můžete ji nakrájet na kousky a dát do salátu s tuňákem nebo kuřecím masem, jen ji předem dobře omyjte (i když slupku nesníte, pamatujte, že roste na zemi, takže se často nachází na velkém počtu bakterií).

Semena melounu jsou lékem na ledviny

Semínka melounu, která skoro každý z nás také vyhazuje, se dají jíst! V Číně se pecky smaží a jedí jako svačina! Jsou zdravou složkou, kterou lze použít k léčbě ledvin.

Čaj z čerstvých melounových semínek je skvělé diuretikum a můžete si ho připravit tak, že vezmete čtyři polévkové lžíce semínek čerstvého melounu, rozdrtíte je a povaříte 15 minut ve dvou decilitrech vody. Takové množství čaje by se mělo vypít během dvou dnů a třetí den si dát pauzu. Aby čaj ze semen melounu fungoval co nejlépe, opakujte proces po dobu několika týdnů.

Zajímavá fakta o vodním melounu

  • Před třemi lety byl v Tennessee naměřen největší meloun na světě – vážil až 159 kilogramů
  • Počet druhů vodních melounů pěstovaných ve světě je 1200 a liší se barvou, velikostí a tvarem a existují i ​​druhy bez pecek.
  • Ačkoli pochází z Afriky, první záznam o vodním melounu je starý 5000 let a pochází z Egypta, kde byl meloun tak ceněn, že byl ukládán do hrobek králů
  • V Americe a Asii se kůra z melounu pravidelně a hojně používá ve stravě.