Proč je pohodlné spát na břiše?

Lékaři se domnívají, že člověk má tendenci spát v poloze, ve které je pro něj nejpohodlnější dýchat – čím méně vzduchu prochází během spánku hrdlem, tím pravděpodobněji má člověk tendenci spát na břiše. To také vysvětluje, proč tato poloha omezuje chrápání.

Na rozdíl od spánku na břiše spánek na zádech snižuje proudění vzduchu do plic, což způsobuje hlasitější zvuk nádechu a výdechu. Tato poloha se mimo jiné nedoporučuje těm, kteří jsou náchylní k přechodným pauzám v dýchání během spánku (apnoe).

Spaní na zádech: nejlepší poloha na spaní

S výjimkou lidí, kteří mají problémy s dýcháním a chrápáním, je spaní na zádech tou nejlepší polohou na spaní. V této poloze je páteř v neutrální poloze, což pomáhá tělu efektivně se zotavovat.

Pamatujte však, že polštář během takového snu by měl být co nejtenčí (vysoký zvyšuje zatížení krku) a matrace by neměla být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá. Dodatečné polštáře pod kolena a spodní záda učiní spaní v této poloze pohodlnějším.

Spi na boku

Při spánku na boku a na zádech potřebujete správný, nepříliš vysoký polštář a matraci, která má tvar těla a je schopná absorbovat zátěž.

Vhodné pro každou osobu, spaní na boku je také považováno za jednu z nejlepších poloh. Důležitou roli přitom hraje to, na které straně spíte – spánek na pravém může vyvolat pálení žáhy a spánek na levém snižuje tvorbu kyseliny v žaludku a je užitečný při refluxní chorobě.

Nejsprávnější poloha rukou při spánku na boku je natahovat je podél těla – vkládání rukou pod polštář může způsobit jak bolest šíje, tak nepříjemný pocit necitlivosti. Pokud pro vás není pohodlné mít natažené paže, obejměte druhý polštář.

Extra polštáře

Malé polštářky zvyšují pohodlí během spánku. Při spánku na boku se doporučuje polštář vložený mezi nohy, při spánku na zádech polštář pod kolena.

Použití malých polštářků výrazně zlepšuje jakékoli držení těla během spánku. Pokud spíte na zádech, použijte střední polštář umístěný pod koleny (pomůže vám to udržet pánev v pohodlnější poloze) a velmi malý polštář pod spodní část zad.

Při spánku na boku vám polohu usnadní polštář vložený mezi nohy. Pro ty, kteří stále preferují spánek na břiše, se doporučuje dát si pod podbřišek středně velký polštář – tím se výrazně sníží zátěž páteře.

Jak se naučit správně spát?

Pamatujte, že zvyk spát ve špatné poloze může být extrémně stabilní – je pravděpodobné, že zpočátku vám bude spát ve správné poloze extrémně nepříjemné. To je důležité zejména pro ty, kteří jsou zvyklí spát na břiše.

Při výběru pohodlné polohy na spaní se nejprve ujistěte, že jsou správně zvoleny matrace a polštář, poté pokračujte testováním spánku na zádech – pokud se vám tento spánek nezdá pohodlný ani se dvěma podpůrnými polštáři, jděte spát na boku.+

***

Spaní na břiše se nedoporučuje, protože způsobuje bolesti krku a zad. Nejsprávnější polohou je spát na zádech s dalšími polštáři pod spodní částí zad a pod koleny, stejně jako spát na boku s dalším polštářem vloženým mezi nohy.

Zdroj:Pinterest