Olej z černého kmínu chrání i před radiací

Turecká studie z roku 2014 odhalila, že olej z černého kmínu může výrazně pomoci lidem, kteří podstupují ozařování. U těchto lidí podpoří rychlejší regenerací po radioterapii. Mnozí pacienti totiž po ozařování pociťují hrozné vedlejší následky. Jde hlavně o popáleniny, bolesti, toxicitu, časté nevolnosti, zvracení, poškozené trávení, nemožnost polykání (při ozařování hrtanu) či nejednou dokonce i smrt.

Studie zkoumala účinky oleje z černého kmínu na myši ozářené gama zářením. Tato zvířata byla potom rozděleny do 2 skupin. První skupině byl podán přibližně 1 gram oleje před ozařováním a potom 1 gram denně během příštích 10 dní. Druhé, kontrolní skupině byl podán pouze solný roztok.

Výsledek ukázal, že olej z černého kmínu výrazně snížil míru oxidačního stresu u první skupiny myší a zvýšil Okysličování schopnost plic. Nejlepší ochranný účinek se ukázal tehdy, pokud byl tento olej myším podáván již 10 dní před ozařováním a pak i 10 následujících dní. K podobným výsledkům došla i jedna indická studie z roku 2012. Ta zjistila, že užívání oleje z černého kmínu chránilo vnitřní orgány myší před nežádoucími účinky ozařování

Olej z černého kmínu zničil buňky rakoviny plic a jater

Za zmínku stojí ještě jedna indická studie z roku 2013 a studie ze Saudské Arábie z roku 2014. Vědci při nich zkoumali účinek oleje z černého kmínu na buňky rakoviny jater a plic.

Indická studie zjistila, že po 16 týdnech podávání vody s obsahem tymoquinónu (účinné látky v oleji z černého kmínu) se markery rakoviny jater u myší výrazně snížily, stávající nádory se zmenšily a žádné nové nevznikly.

Tímto potvrdili úžasný účinek tymoquinónu na jeho schopnost zastavovat šíření a metastazování rakoviny. Na druhé straně, studia ze Saúdské Arábie potvrdila protirakovinné a protizánětlivé účinky oleje z černého kmínu a jeho extraktů na rakovinu plic.

Ukázalo se, že tak olej samotný, jakož i extrakty z něj byly schopné zredukovat počet rakovinných buněk a zastavit jejich další šíření. Vědci uvedli, že čím byla koncentrace vyšší, tím byl efekt výraznější.

Olej z černého kmínu a rakovina mozku

Na závěr si uveďme poslední příklad studie s tímto olejem, kterou provedla Státní univerzita v Ohio v roce 2013. Jak víme, glioblastom je jedna z nejagresivnějších forem rakoviny mozku. Vědci se proto zavázaly zkoumat vliv tymoquinónu právě na tento druh rakoviny mozku kvůli jeho známým protirakovinným účinkem. Tato látka nejenže dokáže zacílit a zneškodnit rakovinné buňky, ale ty zdravé nijak neovlivňuje.

Studie zjistila, že tymoquinón zastavoval nejen růst nádorových buněk v mozku, ale i v míše, aniž nějak negativně ovlivnil činnost mozku. Také se ukázalo, že olej z černého kmínu utlumí autofágy, které umožňují rakovinným buňkám růst a produkovat energii. Pokud se autofágy vypnou, rakovinová buňka umírá, protože už není schopna si dále produkovat energii a vyvíjet se. Jak se tedy ukazuje, tymoquinón a olej z černého kmínu představují skutečné mocný nástroj byl proti rakovině.

  • Přestože jde o 100% olej z černého kmínu, oficiálně je určen pro venkovní použití na pokožku, nikoliv ke konzumaci. Při jeho konzumaci však buďte opatrní, protože je poměrně koncentrovaný. Nikdy neužívejte více než 1 malou čajovou lžičku (3 ml), maximálně 3 krát denně (čili ne více než 9 ml denně).
  • Začněte však vždy s mnohem menším množstvím a postupně, pokud vám to nedělá žádné problémy, dávku zvyšujte. Vhodné je ho také ředit s jiným jedlým olejem, aby nebyl tak koncentrovaný.

Zdroj.Domacaliecba.sk