Podle řady studií je příčinou tohoto jevu přebytek fosforu, který narušuje vstřebávání vápníku. Odborníci navíc tvrdí, že kyselina fosforečná vede k intenzivní ztrátě vápníku z kostí.

Proto by se v případě osteoporózy mělo za každou cenu vyhýbat pití sody. A také nemoci, které interferují s absorpcí vápníku, jako je Crohnova choroba a lidé nad 50 let.

Nealkoholické nápoje jsou na prvním místě v seznamu příčin obezity. Pití 250-300 ml takového nápoje každý den poskytuje další přírůstek hmotnosti 2,5 kg každý měsíc.

Každodenní pití sycených nápojů s umělými sladidly může způsobit řadu hormonálních a fyziologických problémů, díky nimž budete nakonec obézní.

To je to nejhorší, co můžete pro svoji játra udělat. Denní konzumace těchto nápojů dramaticky zvyšuje riziko vzniku cirhózy jater, což je přesně to, co se děje s chronickým alkoholismem.

Nealkoholické nápoje poškozují zubní sklovinu a poškozují zuby. Chemické složení těchto nápojů může způsobit ještě větší poškození zubů než cukr, cukrovinky a jiné sladkosti.

Ledvinové kameny a chronické onemocnění ledvin mohou být také důsledkem každodenního pití sody.
Váš oblíbený nápoj je „obohacen“ kyselinou fosforečnou, známou svou schopností ovlivňovat fungování močových cest. Tyto změny způsobí, že se vaše ledviny naplní kameny. Pití 350 ml nápoje zvýší riziko vzniku ledvinových kamenů o 15 procent.

Zdroj:Fithacker