zlepšuje zrak

Kromě vitamínu C je jehličí dobrým zdrojem i vitamínu A a jiných karotenoidů. Ty podporují dobrý zrak. Pravidelné pití jehličnaté čaje chrání před makulární degenerací, která ve stáří způsobuje slepotu. Pokud je pro vás složité či nepříjemné pít čaj z borovicového jehličí často, vyrobte si takovou tinkturu.

Udržuje zdravou pokožku

Borovicové jehličky mají antimikrobiální a protizánětlivé účinky . Čaj z nich můžete použít k mytí obličeje. Odstraní přebytečnou mastnotu a předchází akné. Díky stahujícím účinkem dokáže zmenšit póry a jemné vrásky.

Krásné vlasy a lividátor lupů

Borovicové jehličí je výborné pro krásnou hřívu a pomůže vám od lupů . Kromě toho borovicové jehličí uvolňuje i od svědění pokožky hlavy. Vlasy si můžete mýt čajem z něj, nebo přidejte 5 – 10 kapek tinktury do šamponu.

zpomaluje stárnutí

Silné antioxidační vlastnosti borovicového jehličí zabraňují předčasnému stárnutí pokožky způsobeného vlivem UV záření. Pití čaje či aplikace tinktury na kůži může snížit poškození kožní tkáně. Vysoký obsah vitamínu C navíc pomáhá v produkci kolagenu. Ten udržuje pokožku jemnou a vláčnou.

Proti plísni na nohách i proti otokům

Borovicové jehličí je přirozeným antiseptikem. Čaj vylijte do lavórika, kde si nohy budete 20 – 30 minut močit. Odvar také zmírňuje otoky nohou a bolesti po dlouhém dni. Kromě toho ním můžete promývat i drobné ranky. Odvar zabrání infekcím dostat se do rány.

Pokračování na další straně…