K zástavě srdce často dochází náhle a nečekaně bez jakýchkoli varovných příznaků, což má za následek mdloby, bezvědomí a dokonce smrt. Mezi běžné příznaky srdeční zástavy patří:

  1. Rychlý puls.
  2. Závrať.
  3. Bolest na hrudi.
  4. Dušnost.
  5. Lapání po dechu.
  6. Nevolnost a/nebo zvracení.

Je důležité zdůraznit, že zástava srdce vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc a že kardiopulmonální resuscitace (kardiostimulace) může v takových případech zachránit život. Klíčem k přežití je rozpoznat a přijmout vhodná opatření, když dojde k zástavě srdce. Jedná se o život ohrožující situaci, která vyžaduje okamžitou neodkladnou péči. Včasný zásah a použití stlačování hrudníku významně zvyšuje šanci na přežití, proto je nutné urychleně zavolat záchrannou službu na čísle 155.

Zásadní je zahájit resuscitační opatření do 3 až 5 minut, protože tehdy je největší pravděpodobnost, že pacient přežije. Nedávná studie ukázala, že více než polovina lidí, kteří přežili náhlou zástavu srdce, měla v předchozích 24 hodinách alespoň jeden varovný příznak. Mezi tyto příznaky patří dušnost, bolest na hrudi a zvýšené pocení. Dušnost je častější u žen a bolest na hrudi u mužů. Je důležité si uvědomit, že u osob se závažným srdečním onemocněním zvyšuje náhlá dušnost riziko náhlé srdeční zástavy u žen trojnásobně a bolest na hrudi u mužů dvojnásobně.