Bobkový list proti kašli

Zde je několik zajímavých receptů proti silnému a přetrvávajícímu kašli:

Tři bobkové listy nakrájejte nadrobno, podlijte 2,5 decilitru vody a vařte deset minut. Sundejte z plotny a držte přikryté dalších deset minut, kdy budete potřebovat přecedit. Do přecezeného čaje přidejte lžíci citronové šťávy a dvě lžíce domácího medu, píše „Novi“.

Nápoj se pije dvakrát až třikrát denně v množství do 3 dl. Takto připravený čaj z bobkového listu proti kašli se doporučuje i pro posílení imunity při chřipce, nejúčinnější je při bronchitidě a problémech s dýchacími orgány.

I na tyto neduhy se doporučuje starý lidový recept, který zní:

Do nádoby dáme půl litru vody a 150 gramů cukru, necháme přejít varem a přidáme deset bobkových listů a vaříme dalších 30 minut.

Poté byste měli vyjmout bobkový list z nádoby a nalít směs do vhodného šálku nebo sklenice. Klidně jej použijte podle potřeby!

Zde je další vavřínový sirup proti kašli, který vás překvapí příjemnou a jemnou chutí, což u jiných receptů k tomuto účelu často nebývá zvykem.

Dá se pít najednou i nasladko, hlavní zásluhu má bobkový list, který je sladký a hořký zároveň, citron je kyselý…

Zde jsou ingredience: 6 bobkových listů; 2,5 decilitru vody; 6 lžic hnědého cukru; 1 středně velký citron.

Ve vhodné nádobě dejte vařit vodu, a když se vaří, přidejte bobkové listy a přikryté vařte 6 až 10 minut. Odeberte jeden bobkový list po druhém a nalijte tekutinu do jiné nádoby. Přidejte k němu hnědý cukr a vymačkejte citron. Nyní přimíchejte vavřínový sirup a počkejte, až se cukr dobře rozpustí.

2-3 čajové lžičky denně jsou naprosto adekvátní dávka, která zcela postačí ke zmírnění nepohodlí.

Bobkový sirup uchovávejte v lednici a takto jej můžete používat maximálně 3 dny, kdy je vhodné udělat novou várku. V případě silného nachlazení si vezměte plátek citronu navíc a volně žvýkejte v ústech. Tato kombinace vám uleví i od nepříjemného suchého kašle.

Bobkový list pro vypuzení přebytečné soli z těla

Následujících pár receptů vás přesvědčí, že bobkový list je víceúčelový a velmi užitečný při léčbě celé řady zdravotních problémů:

Večer odebereme lžíci bobkových listů (nadrobno nasekaných), podlijeme 3 dl vody a ve vhodné smaltované nádobě vaříme až 5 minut. Vše nalijte do termosky a nechte přes noc uležet.

Ráno sceďte tekutinu z termosky do jiné nádoby a nápoj rozdávejte po celý den.

Pijte po malých doušcích, nikdy nevypijte celé množství najednou. Po sedmi dnech tuto kúru opakujte.

Pokud zažíváte časté močení, nebojte se, protože to tak má být. To je dobré znamení, že bobkový list začal rozpouštět vaše soli, což může trochu podráždit váš močový měchýř. Skutečné výsledky této léčby budou viditelné až po deseti a více dnech, kdy se budete cítit mnohem lehčí a bolesti kloubů zcela zmizí.