- Rebarbora je silný antioxidant
- má antialergické a protizánětlivé vlastnosti
- pomáhá regulovat hladinu cholesterolu
- zlepšuje krevní oběh a metabolismus
- je přírodním lékem na zácpu a průjem
- chrání zdraví očí
- zabraňuje rozvoji rakoviny
- zlepšuje chuť k jídlu
Použití
Ve stravě se používají pouze stonky, protože listy jsou jedovaté. Stopka má lehce nakyslou chuť a trochu připomíná kyselá jablka. Z natě rebarbory se připravují polévky, saláty, omáčky, kompoty, zejména v předjaří, kdy není jiná zelenina, dále džemy a marmelády a používá se i do mnoha dezertů.
Očištěné, umyté a nakrájené stonky můžete skladovat v mrazáku. Rebarboru stačí omýt, odstranit listy a slupku ze stopky, nakrájet na kostičky, okapat a ihned zmrazit.
Při nákupu vybírejte křupavé a pevné stonky, které vypadají svěže a při zlomení stonku pustí šťávu. Barva závisí na jejím druhu a způsobu pěstování.
Mezi spotřebiteli jsou nejoblíbenější růžové stonky.
Zdroj.fav0rit77.ru