4. Alergie

Svědění, zarudnutí, otoky a kopřivky na chodidlech mohou být příznaky kontaktní dermatitidy (kontaktní dermatitidy) , což je zánětlivá reakce způsobená alergenními látkami v prostředí, které přicházejí do styku s kůží. Někteří lidé mohou být například alergičtí na kůži nebo gumu, ze které jsou boty vyrobeny , nebo na lepidla či barvy používané při výrobě obuvi.

Řešení: Začněte tím, že se zbavíte všeho, o čem máte podezření, že dráždí vaši pokožku , jako je nový pár bot nebo ponožek, prací prostředek nebo produkt péče o pleť. Může to trvat několik týdnů, než se pokožka úplně zahojí, ale do té doby můžete příznaky zmírnit pomocí krémů proti svědění a alergií.

5. Psoriáza

U některých lidí může být psoriáza omezena na dlaně nebo chodidla. Toto autoimunitní onemocnění se obvykle může objevit v důsledku nějakého vnějšího vlivu prostředí, jako je poranění kůže nebo infekce. Obvykle má za následek červenou, suchou a ztluštělou kůži na chodidlech s hlubokými prasklinami, které mohou být bolestivé nebo svědivé.

Řešení: Léčba psoriázy obvykle vyžaduje kombinovaný přístup. V současné době na ni neexistuje žádný lék, ale lze ji zbavit symptomů. V mírnějších případech může dermatolog doporučit lokální léčbu různými krémy, které mohou zmírnit zarudnutí a svědění. Ale lékař může předepsat i léky na předpis.

6. Štěnice

Objevili jste na nohou nebo jiných částech těla stopy po kousnutí od komárů, přestože jste nebyli na místě, kde by vás komáři mohli kousnout? V tomto případě je možné, že máte co do činění se štěnicemi. Tento malý hnědý hmyz oválného tvaru se může dostat do našeho domova v balíčcích nebo dokonce s oblečením, usadit se na matraci, mezi prostěradly a během spánku se živí naší krví.

Pravděpodobně si nevšimnete, když koušou, ale druhý den ráno už můžete cítit svědivé, červené skvrny.

Řešení: Štěnice nejsou nebezpečné, ale rozhodně jsou otravné a odpudivé. Svědivé kousnutí můžete léčit antiseptickým krémem nebo užíváním volně prodejného antihistaminika. Abyste se však problému nadobro zbavili, budete potřebovat insekticid.

7. Syndrom neklidných nohou

Většina lidí zná syndrom neklidných nohou jako stav, který způsobuje nekontrolovatelné nutkání pohybovat nohama – zejména v noci. Tento pocit ale může doprovázet také bolest, záškuby, pulzování nebo svědění v nohou nebo chodidlech.

Řešení: Příznaky syndromu neklidných nohou konzultujte s lékařem. Někdy může být problém vysledován zpět k základnímu stavu, jako je nedostatek železa, a může být vyřešen jeho léčbou. Lze ji však léčit i léky na předpis, včetně posilovačů dopaminu a svalových relaxancií.

Kdy byste měli kvůli svědění nohou navštívit lékaře?

Svědění nohou většinou není známkou vážnějšího problému a často postačí domácí léčba. V některých případech však může být dlouhodobé svědění příznakem vážných stavů, včetně špatně zvládnuté cukrovky, jaterních nebo ledvinových problémů. Během těhotenství může také indikovat poruchu, jako je těhotenská cholestáza.

Pokud svědění nezmizí pomocí volně prodejných krémů a léků nebo pokud to ovlivňuje kvalitu vašeho života, poraďte se s lékařem.

Kožní onemocnění není vždy základní příčinou

Existují případy, kdy příčinou svědění nohou není nějaký druh onemocnění, ale ve skutečnosti vzniká normálními změnami. Cirkadiánní rytmus těla může způsobit změny tělesné nebo kožní teploty, průtok krve, hormonální rovnováhu a pocení. Pokud vás svědí nohy, ale nemáte vyrážky a nemáte suchou pokožku, mohlo by to být vysvětlení.