Má šťáva z červené řepy nějaké vedlejší účinky?

Jediným „vedlejším účinkem“ šťávy z červené řepy je to, že zbarvuje moč do červena, ale toho se nemusíte bát. Vzhledem k tomu, že řepa obsahuje hodně šťavelanu, je pro lidi náchylné k ledvinovým kamenům nebo písku lepší, když je nekonzumují.

Pozitivní vlastnosti šťávy z červené řepy:

– látka zvaná beta-kyanin v řepě pomáhá odstraňovat toxiny z těla a předcházet rakovině;

– pomáhá léčit onemocnění žlučníku , snižovat hladinu cholesterolu a léčit dnu;

– zabraňuje tvorbě krevních sraženin a usazování cholesterolu v cévách ;

– velmi vysoký obsah B1-B2, vitaminu C a kyseliny listové;

– obsahuje aminokyseliny, které jsou nezbytné pro vývoj a udržení svalové tkáně;

– obsahuje jód, a proto příznivě ovlivňuje funkci štítné žlázy ;

– posiluje srdeční sval díky vysokému obsahu draslíku ;

– snižuje krevní tlak, zabraňuje rozvoji infarktu a kardiovaskulárních chorob.

Zdroj:mandarynka.com