Má šťáva z červené řepy nějaké vedlejší účinky?
Jediným „vedlejším účinkem“ šťávy z červené řepy je to, že zbarvuje moč do červena, ale toho se nemusíte bát. Vzhledem k tomu, že řepa obsahuje hodně šťavelanu, je pro lidi náchylné k ledvinovým kamenům nebo písku lepší, když je nekonzumují.
Pozitivní vlastnosti šťávy z červené řepy:
– látka zvaná beta-kyanin v řepě pomáhá odstraňovat toxiny z těla a předcházet rakovině;
– pomáhá léčit onemocnění žlučníku , snižovat hladinu cholesterolu a léčit dnu;
– zabraňuje tvorbě krevních sraženin a usazování cholesterolu v cévách ;
– velmi vysoký obsah B1-B2, vitaminu C a kyseliny listové;
– obsahuje aminokyseliny, které jsou nezbytné pro vývoj a udržení svalové tkáně;
– obsahuje jód, a proto příznivě ovlivňuje funkci štítné žlázy ;
– posiluje srdeční sval díky vysokému obsahu draslíku ;
– snižuje krevní tlak, zabraňuje rozvoji infarktu a kardiovaskulárních chorob.
Zdroj:mandarynka.com