Zánět je imunitní reakce, jejímž účelem je chránit tělo před nemocemi.

Chronický zánět nemá ochrannou funkci, ale je zdravotním problémem. Je spojován se zvýšeným rizikem rakoviny, srdečních chorob a cukrovky.

Potlačení volných radikálů

Některé studie odhalily, že ústřice jsou bohaté na antioxidanty, sloučeniny, které působí proti volným radikálům a zabraňují tak poškození buněk.

Laboratorní studie i studie na zvířatech prokázaly, že přísady z ústřic zvyšují hladinu antioxidantů v těle a neutralizují škodlivé volné radikály.

Antioxidanty hrají ústřední roli při udržování zdraví a snižování rizika mnoha chronických onemocnění.

Zastavení růstu maligních buněk

Jednou z nejvýznamnějších výhod hlívy ústřičné je její účinek na rakovinné buňky.

V laboratorním výzkumu v metodistickém institutu v Indianapolis vědci dokázali zabránit růstu a šíření buněk rakoviny tlustého střeva.

Jiná laboratorní studie zjistila, že extrakt z ústřice má zničující účinek na rakovinu tlustého střeva a leukemické buňky.

Za tyto vlastnosti vděčí ústřice vysokému obsahu antioxidantů, jako je selen a beta-glukan.

Selen je jednou z mikroživin s nejsilnějším účinkem proti volným radikálům.

Další významnou skupinou živin této houby jsou polysacharidy, které podporují imunitní systém.

Ochrana zdraví mozku

Je známo, že výživa přímo ovlivňuje zdraví orgánů, včetně mozku.

Riziko neurodegenerativních onemocnění a demence závisí na potravinách, které do těla přijímáte.

Analýzy ukázaly, že ústřice jsou bohaté na vitamíny a minerály, které jsou zvláště důležité pro zdraví mozku.

Patří mezi ně niacin (B3), který pomáhá při Alzheimerově chorobě a dalších formách demence, a riboflavin (B2), který působí terapeuticky proti Brownovu syndromu, formě poruchy motorických neuronů.