Křen s medem na kašel

Od našich babiček jsme zdědili mnoho receptů, které podporují  vykašlávání hlenů . Babičky pro nás sepsali různé sirupy, například i s  křenem . Jako takový sirup vyrobíme?

Křen si navrstvíme  do sklenice  spolu s  medem  (v poměru 1: 1). Necháme to odstát alespoň  3 dny , a pak užíváme  3 denně  po  1 velké lžíci .

Křenový sirup pomáhá při  zánětech průdušek ,  zápalu plic ,  nachlazení , či  chřipce . Sirup si nachystajme již v předstihu, ještě před rizikovými měsíci.

Sirup skladujeme na tmavém a chladnějším místě, aby med nepřišel o své vlastnosti.

Křen a klouby

Při řešení zdravotních obtíží používejte vždy  čerstvý křen , protože má větší sílu. Při bolestech kloubů se  neužívá vnitřně , ale vyrábějí se z něj  obklady . Jak postupovat?

Nastrouhejte  si hrst kořene, kterou pak přidejte do libovolné směsi. Pokud chcete zvýšit účinnost křenu, smíchejte ho s  vepřovým sádlem  nebo  kokosovým olejem .

V chladničce vám tento přípravek vydrží i  týden , takže vám leckdy přijde vhod. Pokud máte zánětlivé onemocnění kloubů, jako je  revma , smíchejte křen s  tvarohem , který má také protizánětlivé účinky (v poměru 1: 1)

Silná je také kombinace  nastrouhaných brambor  s křenem, zejména při  bolestech páteře . Křen pokožku příjemně zahřeje, a tím i léčí postižené místo.

Nežádoucí účinky křenu

Křen nepochybně zabírá při mnoha zdravotních problémech, ale při některých potížích by nám mohl značně  uškodit . Opatrní musí být zejména lidé  s poruchami štítné žlázy  – tím vůbec neprospívá!

Dávejte si pozor i na dávkování. Nikdy nejezte najednou  velké množství křenu , mohli byste i  zvracet . Pokud máte citlivější žaludek, obvykle se dostavují  křeče v břiše .

Nikdy nejezte křen, pokud máte  průjem  nebo  podrážděný žlučník ! Tehdy se tyto problémy ještě zhorší, dokonce se při vyprazdňování objeví  krvácení .

Zdroj.somzena