ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

Připravte lák: sůl rozpusťte ve vodě nalité do hrnce. Výsledný roztok přiveďte k bodu varu.

Omyjte a osušte slaninu. Nakrájejte ho na kousky, které snadno vložíte do zavařovacích sklenic (nakrájíme na proužky o délce rovnající se výšce zavařovacích sklenic).

Kousky slaniny vložte do dobře umytých sklenic.

Přidejte k nim stroužky česneku, bobkové listy, kuličky černého pepře a nové koření.

Nalijte horkou solanku do sklenic. Zakryjte je sterilizovanými víčky, aniž byste je pevně utěsnili.

Vložte je do vysokého kastrolu se dnem vyloženým čistou utěrkou. Nalijte do ní teplou vodu tak, aby pokrývala ¾ výšky sklenic.

Sterilizujte budoucí plechovky po dobu 2 hodin od chvíle, kdy se voda vaří, na mírném ohni, pod víkem.

Poté je jednu po druhé vyndejte z vody a ihned uzavřete.

Otočte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté je dejte do lednice, dokud lák v nich zcela neztuhne.

Plechovky dejte na místo uskladnění: do spíže nebo do sklepa.

Až budete chtít jednu otevřít, dejte ji nejprve do lednice, protože studená slanina chutná lépe. Vyndejte z nálevu, nakrájejte na plátky a s velkou chutí podávejte!

Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!