Šípek místo citronu

Na závěr malá rada. Nezapomeňte, že citron nepatří mezi ovoce s nejvyšším obsahem vitaminu C. Šípek je v tomto ohledu lepší. Pokud si ho chcete přidat do čaje, je lepší syrové ovoce (mandarinka, pomeranč, kiwi) nebo správně uvařený šípkový čaj než citron.

Udělejte si šípkový čaj

Dnes lze šípkový čaj bez problémů koupit v obchodech. Porcovaný čaj však nenahradí čaj připravený přímo ze sušených šípků. Postup je jednoduchý. Dvě čajové lžičky rozdrcených sušených šípků tvoří jednu porci. Zalijeme 4 dcl vody ohřáté na teplotu asi 80 °C. Nedoporučuje se používat vroucí vodu, protože se tím zničí většina cenných složek. Nechte 20 minut odstát a poté sceďte. Šípkový čaj by se měl pít 3-4krát týdně pro prevenci a doplnění vitamínů. Při chřipce a nachlazení by se měly pít dva šálky denně.

Šípkový olej

Kromě čaje se ze šípků vyrábí řada zajímavých produktů. Jedním z nich je šípkový olej. Sušené šípky se rozdrtí a smíchají s jojobovým olejem v poměru 1:1 a nechají se působit nejméně šest týdnů. Když se směs zbarví do oranžova, vyjmou se rozdrcené šípky a tekutina se nalije do láhve z tmavého skla.

Tento olej lze používat večer jako alternativu nočního krému. Vaše pleť se rozzáří, sjednotí a hydratuje. Protože šípkový olej obsahuje vitaminy, je ideální také k ošetření popálenin a drobných ran. Lze jej použít i k ošetření pleti se sklonem k akné.