Silový vývar

Ingredience:

  • 1/4 celeru
  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 kuře
  • 2 stroužky česneku
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček barevného pepře
  • 1 svazek bylinek podle chuti (rozmarýn, tymián, estragon, oregano)
  • 5 bobkových listů
  • 2 lžičky soli

Příprava:

Kuře opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Poté je potřeba přidat očištěnou kořenovou zeleninu. Cibuli, mrkev a petržel nakrájejte napůl a větší zeleninu nakrájejte na jemnější. Česnek by měl být oloupán a přidán ke zbytku ingrediencí. Vše zalijeme studenou vůlí a přivedeme k varu.

Když se voda začne vařit, sbírejte proteinovou pěnu vytvořenou na povrchu vývaru. Snížíme plamen a vývar vaříme asi 1,5 hodiny. Pokud by se voda nadměrně odpařovala, můžete ji vždy doplnit.

Po uplynutí uvedené doby maso a zeleninu vyjmeme z vývaru. Tyto ingredience by měly být rozdrceny, aby se polévka snadněji podávala. Podle chuti můžete přidat těstoviny.

Cibulová polévka

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • 4 mladé cibule
  • 50 g zázvoru
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 1 chilli  paprička
  • olej a mořská  sůl 

Příprava:

Na  olivovém oleji orestujte  nakrájenou cibuli, zázvor a česnek . Poté  snižte  teplotu  a přidejte bujón. Směs by se měla vařit 20 minut a poté do ní přidat nakrájené chilli papričky a sůl. Polévka je připravena k podávání.

Česneková polévka na záněty a chřipku

Ingredience:

  • 6 nakrájených brambor
  • 1 polévková lžíce  vegety
  • sůl  a pepř podle  chuti
  • majoránka
  • 2 lžíce  mouky
  • petržel
  • 1 hlava česneku
  • 1 lžíce másla nebo  oleje
  • asi  1,5 litru vývaru nebo čisté vody se 2 kostkami vývaru

K podávání:

  • strouhaný sýr
  • 2-3 plátky chleba nakrájeného na kostičky

Příprava:

V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nakrájený česnek. Zasypeme ji moukou, promícháme a zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájené brambory a vaříme je do měkka. Čím déle se brambory vaří, tím bude polévka hustší.

Po uvaření brambor polévku stáhneme z plotny a dochutíme. Chléb nakrájejte na kostičky a smažte na oleji, dokud se nevytvoří krutony. Přidejte krutony do každé porce těsně před podáváním. Polévku můžeme podávat i v dutém bochníku chleba. Skvěle bude chutnat s přidáním strouhaného sýra.

Zdroj:Facebook