Silový vývar
Ingredience:
- 1/4 celeru
- 1 kedlubna
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 petržel
- 1 kuře
- 2 stroužky česneku
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček barevného pepře
- 1 svazek bylinek podle chuti (rozmarýn, tymián, estragon, oregano)
- 5 bobkových listů
- 2 lžičky soli
Příprava:
Kuře opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Poté je potřeba přidat očištěnou kořenovou zeleninu. Cibuli, mrkev a petržel nakrájejte napůl a větší zeleninu nakrájejte na jemnější. Česnek by měl být oloupán a přidán ke zbytku ingrediencí. Vše zalijeme studenou vůlí a přivedeme k varu.
Když se voda začne vařit, sbírejte proteinovou pěnu vytvořenou na povrchu vývaru. Snížíme plamen a vývar vaříme asi 1,5 hodiny. Pokud by se voda nadměrně odpařovala, můžete ji vždy doplnit.
Po uplynutí uvedené doby maso a zeleninu vyjmeme z vývaru. Tyto ingredience by měly být rozdrceny, aby se polévka snadněji podávala. Podle chuti můžete přidat těstoviny.
Cibulová polévka
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- 4 mladé cibule
- 50 g zázvoru
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 1 chilli paprička
- olej a mořská sůl
Příprava:
Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, zázvor a česnek . Poté snižte teplotu a přidejte bujón. Směs by se měla vařit 20 minut a poté do ní přidat nakrájené chilli papričky a sůl. Polévka je připravena k podávání.
Česneková polévka na záněty a chřipku
Ingredience:
- 6 nakrájených brambor
- 1 polévková lžíce vegety
- sůl a pepř podle chuti
- majoránka
- 2 lžíce mouky
- petržel
- 1 hlava česneku
- 1 lžíce másla nebo oleje
- asi 1,5 litru vývaru nebo čisté vody se 2 kostkami vývaru
K podávání:
- strouhaný sýr
- 2-3 plátky chleba nakrájeného na kostičky
Příprava:
V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nakrájený česnek. Zasypeme ji moukou, promícháme a zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájené brambory a vaříme je do měkka. Čím déle se brambory vaří, tím bude polévka hustší.
Po uvaření brambor polévku stáhneme z plotny a dochutíme. Chléb nakrájejte na kostičky a smažte na oleji, dokud se nevytvoří krutony. Přidejte krutony do každé porce těsně před podáváním. Polévku můžeme podávat i v dutém bochníku chleba. Skvěle bude chutnat s přidáním strouhaného sýra.
Zdroj:Facebook