Studie z roku 2014 ukázala, že bioaktivní látky ze tří kiwi snižují krevní tlak. Z dlouhodobého hlediska může pravidelná konzumace kiwi předcházet nemocem spojeným s vysokým krevním tlakem, jako je mrtvice nebo infarkt.

Kiwi snižuje riziko krevních sraženin
Spolu s regulací krevního tlaku pomáhá kiwi také snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Studie provedené na univerzitě v Oslu ukázaly, že konzumace dvou kiwi denně výrazně snižuje riziko krevních sraženin, ale také snižuje množství tuku v krvi. Vědci tvrdí, že tento účinek je velmi podobný účinku denní dávky aspirinu.

Kiwi zabraňuje ztrátě zraku
Makulární degenerace je hlavní příčinou ztráty zraku a kiwi vám může hodně pomoci. Jedna studie ukázala, že tři kiwi denně snižují riziko makulární degenerace až o 36 %. Předpokládá se, že za to mohou sloučeniny zeaxanthin a lutein z kiwi.

Kiwi zajišťuje lepší trávení
Kiwi obsahuje hodně vlákniny, která je sama o sobě skvělá na trávení. Obsahuje také enzym zvaný aktinidin, který pomáhá štěpit bílkoviny, což bylo potvrzeno vědeckými studiemi. Pokud vás pálí žáha, snězte jedno kiwi.

Kiwi snižuje riziko různých onemocnění
Oxidační stres může být příčinou poškození DNA, což nevyhnutelně vede k různým zdravotním problémům, které je těžké předvídat. Díky mnoha antioxidantům, které obsahuje, se vědci domnívají, že konzumace kiwi může snížit hladinu nebo riziko oxidačního stresu. Vzhledem k tomu, že oxidativní poškození DNA je spojeno s rakovinou tlustého střeva, konzumace kiwi také pomáhá snížit riziko této nebezpečné nemoci.

Pokud vás nyní zajímá, zda existují nějaké kontraindikace, tedy v jakých případech vám kiwi může ublížit, zde je odpověď:

Konzumace kiwi je pro většinu lidí považována za zcela bezpečnou. Výjimkou jsou lidé, kteří trpí alergií na některé látky, které kiwi obsahuje.

Příznaky alergie na kiwi jsou svědění v krku, oteklý jazyk, problémy s polykáním, zvracení a kopřivka po konzumaci tohoto ovoce. Lidé, kteří trpí alergií na lískové ořechy, avokádo, mák a pšenici, jsou nejvíce ohroženi alergií na kiwi.

Ve velmi vzácných případech může kiwi zpomalit srážení krve a tím podpořit krvácení. Pokud trpíte poruchou krve nebo potřebujete brzy operaci, kiwi se vyhněte.

Denní dávka kiwi závisí na faktorech, jako je věk a zdravotní stav. K dodání těchto důležitých živin tělu obecně stačí jedno až tři kiwi denně.