ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS KYSELÉHO ZELÍ

Kysané zelí je výborným zdrojem vitaminu B12, a proto je doporučováno zejména vegetariánům a veganům.

Léčí trávicí trakt

To, čím se kysané zelí liší od syrového, jsou probiotické bakterie. Kysané zelí je originální fermentovaná potravina přirozeně bohatá na probiotické kultury. Kysané zelí je proto velmi důležité při léčbě nemocí způsobených nerovnováhou střevní flóry, zejména po antibiotické terapii nebo chemoterapii. Blahodárně působí na žaludek a střeva, na jejich mikroflóru a na peristaltiku, čímž napomáhá trávení.

Pomáhá také při trávení tučných jídel a urychluje metabolismus, čímž podporuje vylučování škodlivých látek z těla a čistí a regeneruje játra. Čistí tedy krev, zpomaluje stárnutí a posiluje odolnost organismu.

Hojí rány a popáleniny

Kysané zelí podporuje hojení ran, působí i při revmatismu a zánětech žil. Lokálně jej můžete použít ke zmírnění svědění na kůži při různých alergických zánětech, drobných popáleninách a bodnutí hmyzem, zejména včelou nebo vosou. Na postižené místo přiložte obklad z listů kysaného zelí a zabalte ho obvazem nebo gázou.

Pro zlepšení nálady a celkového zdraví snězte každý den dvě až tři polévkové lžíce nastrouhaného kysaného zelí. Lidé, kteří konzumují hodně kysaného zelí, jsou silnější a odolnější vůči nemocem.

Léčivá solanka

Rasol – šťáva z kysaného zelí – má mnoho příznivých účinků na zdraví. Je bohatý na vitamíny C, E, K a B a také vitamín U, jeden z nejvzácnějších vitamínů, důležitý při léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Solanka působí proti plísním a bakteriím, chrání před záněty, pomáhá při vředech a léčí kocovinu.