Nikdo si není jistý, jaké procento lidí, kteří byli infikováni SARS-CoV-2, vyvine post-Covidův syndrom.
Nový výzkumný dopis zveřejněný v pátek v časopise JAMA Network Open vrhá nové světlo na tento stav. Vědci z Washingtonské univerzity sledovali 177 lidí s laboratorně potvrzenou infekcí SARS-CoV-2 po dobu až devíti měsíců – dosud nejdelšího sledování. Zejména tato skupina zahrnovala 150 ambulantních pacientů, kteří měli „mírné“ onemocnění a nebyli hospitalizováni.


Zjistili, že 30% respondentů uvedlo přetrvávající příznaky. Nejběžnější byla únava a ztráta čichu nebo chuti. Více než 30% respondentů uvedlo horší kvalitu života ve srovnání s onemocněním před onemocněním. A 14 účastníků (8%) – včetně 9 lidí, kteří nebyli hospitalizováni – uvedlo, že mají potíže s výkonem alespoň jedné obvyklé činnosti, jako jsou každodenní práce.

Vědci napsali, že s 57,8 miliony případů po celém světě „by i malý výskyt dlouhodobé slabosti mohl mít obrovské zdravotní a ekonomické důsledky“. Podle posledních údajů shromážděných Johns Hopkins University je nyní na celém světě více než 110 milionů případů .
Mnohem větší studie, publikovaná na začátku ledna v časopise The Lancet, zjistila, že z 1 733 pacientů s koronaviry léčených v čínském městě Wuhan se 76% pacientů setkalo s alespoň jedním příznakem šest měsíců po začátku příznaků. Tuto skupinu však tvořili výhradně hospitalizovaní pacienti.
Léčba je dlouhá a klikatá cesta
Centrum pro post-coovidskou péči ve zdravotnickém systému Mount Sinai v New Yorku se jako první svého druhu otevřelo v květnu. Centrum zatím navštívilo více než 1 600 pacientů – včetně Reagana a Condry – a na schůzku čeká měsíce.
„Je velmi těžké předvídat, u koho se tyto příznaky objeví,“ řekl mi lékař Zijian Chen, lékařský ředitel, když jsem s ním loni v létě mluvil. „Pacienti, které vidíme ve středisku, jsou, víte, všech ras. Ve věku od 20. do 70. a 80. let. Máte pacienty, kteří jsou muži i ženy, se stejnou distribucí.“
Řekl, že mít mírnou nemoc nebo být nejprve zdravý, není ochrana před přetrvávajícími příznaky.

„Předpokládal bych, že pokud … jste měli již dříve existující stav, že infekce virem může tento stav zhoršit. Ale opět vidíme také pacienty, kteří jsou dříve zdraví, měli poněkud relativně mírné onemocnění,“ Chen řekl.
Věk podle něj také není prediktorem.
Dalším matoucím aspektem post-Covidova syndromu je obrovská a zdánlivě náhodná řada zdravotních problémů, kterým někteří pacienti čelí.
Dr. Christian Sandrock je profesorem medicíny v oblasti plicní kritické péče a infekčních nemocí na UC Davis School of Medicine v Sacramentu v Kalifornii. Jako ředitel kritické péče je jedním z lékařů, kteří hodnotí pacienty na klinice UC Davis Post-COVID-19. Bylo to první takové centrum v regionu, které otevřelo své brány již v říjnu.
„Když se podíváme na dlouhodobé příznaky … velké věci, které vidíme, jsou únava, letargie a poruchy spánku, a to tvoří pravděpodobně více než polovinu toho, co vidíme. Ztráta chuti a vůně je velmi specifická, uvidíme. Dýchavičnost je velmi specifická a také bolest na hrudi, “řekl. Mnoho pacientů má více příznaků a příznaky mohou přicházet a odcházet.
Sandrock kategorizuje příznaky do několika kbelíků. Problémy jako bolest na hrudi, dušnost a zánět srdce spadají do kardiovaskulární kategorie. Bolest na hrudi a dušnost by mohly v závislosti na základní příčině spadat do respirační kategorie, stejně jako snížená tolerance cvičení a abnormality plicních funkcí. Do dermatologické kategorie zařazuje vyrážky, vypadávání vlasů a dokonce i ztrátu zubů. Únava, mozková mlha a necítí se jako člověk patří do ústavní kategorie. Neurologická kategorie zahrnuje ztrátu čichu a chuti, dysregulaci spánku, změněné poznání a poškození paměti. Deprese, úzkost a změny nálady, vysvětlil, spadají do psychiatrické kategorie.

Pokud jde o to, co tyto příznaky způsobuje, Sandrock poukazuje na několik viníků. Některé mohou být způsobeny komplikacemi delšího pobytu v nemocnici nebo pobytu na JIP, o nichž je známo, že jsou pro tělo tvrdé a mají trvalé účinky. Některá mohou být vyvolána mikrovaskulárním onemocněním – poškození kapilár, které podle Sandrocka stojí za mnoha příznaky, od bolesti na hrudi přes „Covid prsty“ až po únavu nebo dokonce mozkovou mlhu. Některé příznaky mohou být vyvolány autoimunitní reakcí vyvolanou vysokou úrovní zánětu, jako jsou bolesti kloubů a těla, poruchy spánku, deprese a únava. A některé mohou být podle Sandrocka přímou infekcí virem, jako je ztráta čichu a / nebo chuti.
Léčba, řekl Sandrock, je velmi individuální a závisí na příznacích a základní příčině těchto příznaků.
„Léčba musí být přizpůsobena,“ řekl. „Musíme opravdu trávit čas tím, že vidíme, co naši pacienti potřebují. Někteří z nich – mají opravdu jen bolesti na hrudi, dušnost a nízkou hladinu kyslíku, a v takovém případě to zvládneme. Jiný člověk může mít spoustu mozková mlha, potíže se soustředěním a poruchy spánku – to je celá řada dalších věcí, které pak musíme udělat. “
Může zahrnovat doporučení dalším odborníkům na klinice, léky a rehabilitaci. Léky, jako jsou imunomodulátory, protizánětlivé látky, antidepresiva, beta-blokátory a / nebo steroidy, řekl. Rehab, jako je kognitivní, plicní a / nebo srdeční rehabilitace. Studie spánku, aby se odstranila příčina jakékoli poruchy spánku.

Je zapotřebí dalšího výzkumu
Sandrock i McCarthy tvrdí, že je zapotřebí mnohem více výzkumu, aby bylo možné lépe porozumět post-Covidovu syndromu, včetně toho, kdo ho dostane, a osvědčených léčebných postupů. Ale jsou optimističtí ohledně budoucnosti, nyní, když byla tato podmínka uznána a „věda se za ní dostává“, jak uvedl McCarthy.
„Lidé se tedy scházejí v systémech a poté se systémy scházejí na národní i mezinárodní úrovni. Takže tu byla masová spolupráce vědců a zdravotníků, kteří hledají odpovědi. A to vyžaduje čas. Ale já jsem velmi rád to hlásím, “řekla.
Sandrock uvedl, že je nadšený, když se dozvěděl, že National Institutes of Health nedávno oznámil, že bude nabízet výzkumné granty v rámci své iniciativy „Post-Akutní následky infekce SARS-CoV-2 (PASC)“.

Zdroj:CNN