Citronová pochoutka na slavnostní stůl

Tuto citrónovou pochoutku miloval už panovník Mikuláš II. Pokud jste to ještě nezkoušeli, vřele doporučuji. Takové předkrm podáváme obvykle s alkoholickými nápoji. Jsou zde tři výrazné příchutě najednou: kyselá, sladká a hořká. Zkuste, pokud jste tento předkrm ještě předtím nevyzkoušeli. Všichni, kterým jsme ho nabídli, byli překvapeni, jak jednoduché, ale neobvyklé a chutné!

Potřebujete pouze tři přísady: citron, cukr krystalový (nebo práškový cukr) a káva (přírodní mletá káva). Citron (ideálně bio a dobře omytý) pouze nakrájíte na kolečka a uložíte na talíř. Posypeme krystalovým cukrem (nebo práškovým cukrem).

Pak přidáme kávu. Na rovnoměrné rozložení kávy používáme sítko.

Zde je výsledek:

Může to být i trochu jiné provedení. Polovinu plátky citronu posypeme cukrem, druhou – kávu.

Sýr vám nevyteče

Základem je koupit si dobrý sýr na smažení. To je takový, který má vyšší obsah tuku – minimálně 30%. Takové sýry jsou krémovější a mnohem lépe drží tvar.

Než se pustíte do obalování, vložte sýr na 10 minut do mrazáku . Po obalování se doporučuje dát ještě na pár minut do chladničky.

Při obalování tento krok určitě dodržte: sýr obalte 2x – máte tak jistotu, že vám nevyteče

Smažte VŽDY  až tehdy, když je olej dobře rozpálený . Sýr smažte asi 1 minutu z každé strany a následně osušte papírovým ubrouskem.

Další triky do kuchyně:

Aby mělo kuře zlatisú kůrku , podlévejte ho během pečení tmavým pivem – zároveň mu to dodá i na skvělé chuti.

Prasklé vejce vám během vaření nevyteče, pokud vodu osolíte .

Pokud se vám bábovka nedá vyklopit z formy , na chvíli obrácenou formou zabalíme do ručníku namočeného ve studené vodě.

Chcete, aby byl váš závin na povrchu zlatavý a krásně křupavý ? Není nic jednoduššího, před pečením ho jednoduše potřete žloutkem rozšlehaným s trochou mléka.

Pokud nechcete aby topinky – tedy smažený chlebíček, nenasáknou tolik tuku, postříkejte ho před pražením trochou vlažné vody . Bude chutnat ještě lépe a nebude takový mastný.

Pokud chcete, aby se s hmotou na přípravu játrové knedlíčky do polévky lépe pracovalo, nechte ji 1 hodinu odležet v chladničce.

Chcete nadýchanější palačinky ? Přidejte do těsta perlivou  minerálku nebo trochu rumu .

Aby se rýže nerozvařila, do vroucí vody přidáme lžíci citrónové šťávy nebo několik lžiček studeného mléka .

Chcete-li získat perfektně ušlehaný sníh , bílky musí být dobře vychlazené. V případě žloutků je situace opačná – vyhovuje jim pokojová teplota.

Zdroj:dobrenoviny.sk