„Je to důležité pro očistu organismu. Proto se jí říká medvědí cibule, protože když se medvěd probudí ze zimního spánku, nejprve sežere sremush. Je dobrý proti infekcím horních cest dýchacích. Působí na viry, je silným antiseptikem a stimuluje imunitní systém,“ říká Momcilo Antonijević.

Upozorňuje, že v srpnu se užívá kořen, který je důležitý pro trávicí orgány a blahodárně působí i na kardiovaskulární systém.

Zlepšuje krevní oběh a je prevencí infarktu.

Podotýká, že je dobré brát kapky sremuše, přičemž existuje i sremusha olej, který se používá při vaření.

„Je důležité upozornit, že při sběru v přírodě je třeba dávat pozor, aby se nesmíchal s konvalinkou, která není rostlinou pro domácí použití. Je snadné je rozlišit, protože listy sremuše voní po česneku,“ radí bylinkářka.

Zdroj:Fithacker