11. Luzaňský salát
Suroviny:
- červená rajčata – 1 kg
- okurky — 1 kg
- cibule — 1 kg
- slunečnicový olej — 300 g
- rajčatová omáčka — 250 g
- sůl podle chuti
Příprava Luzaňského salátu:
- Rajčata, okurky a cibuli rozemelte ve strojku na maso a dejte do kastrolu.
- Zalijte olejem a rajčatovou omáčkou. Dejte na 40 minut do trouby dusit.
- Osolte podle chuti a dejte do trouby dusit ještě na dalších 5−10 minut.
- Rozdělte do sklenic a můžete zavřít umělohmotným víčkem.
- Uchovávejte v chladničce nebo ve sklepě.
- Z uvedeného množství surovin připravíte 6 půllitrových sklenic.
- Salát lze přidat do příloh, použít k přípravě pizzy nebo jako pomazánku do sendvičů.
12. Salát Letní radost
Suroviny:
- sladké papriky — 5 kg (rozkrájet na 4−6 kusů)
- mrkev — 15ks
- rajčata — 3 kg
- česnek — 2 hlavičky
- petrželová nať — 1 svazek
- rostlinný olej — 0,5 litru
- cukr — 1 sklenice
- sůl
Příprava salátu Letní radost:
- Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. 3 kila rajčat rozemelte v mlýnku na maso.
- Česnek prolisujte nebo také rozemelte v masovém strojku s rajčaty, petrželku posekejte najemno.
- Vše dejte do velké nádoby, přidejte rostlinný olej, cukr, sůl podle chuti, dejte na oheň a vařte od počátku varu 40−50 minut.
- Horký salát rozdělte do připravených sklenic a zavřete kovovými víčky. Zabalte a nechte vychladnout asi 7−8 hodin.
13. Kubánský salát
Suroviny:
- sladké papriky — 5 kg
- zralá rajčata — 2,5 kg
- česnek — 300 g
- rostlinný olej — 300 ml
- sůl — 100 g
- cukr — 200 g
- ocet 70% — 2 polévkové lžíce
- petrželka — 100 g
- černý mletý pepř podle chuti
Příprava Kubánského salátu:
- Sladké papriky umyjte, rozkrájejte na 3−4 části.
- Do široké nádoby vložte nasekanou petrželovou nať, česnek, pálivou papriku, nakrájená rajčata, přidejte sůl, cukr a zalijte olejem.
- Dejte na oheň, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
- Do vroucí hmoty přidejte kousky sladké papriky, přilijte ocet a vařte 10 minut.
- Horký salát rozdělte do připravených sklenic a zavřete.
14. Salát Celá zahrada
Suroviny na třílitrovou sklenici:
- malé okurky — 8 ks
- hnědá rajčata — 3 ks
- cibule — 2 ks
- česnek — 4 stroužky
- petrželový kořen, celerová nať, slabý kořen křenu, menší svazek kopru, 2−3 lusky sladké papriky
- zelí
Na zálivku:
- 1,5 l vody
- 2 čajové lžičky soli
- 5 zarovnaných čajových lžiček cukru
Příprava salátu Celá zahrada:
- Zelí nakrouhejte. Zeleninu dejte do sklenice, zbylé místo doplňte zelím.
- Nalijte do sklenice zálivku a sterilizujte 20 minut při teplotě 85 stupňů.
- Přidejte 5 čajových lžiček 9% octa.
- Uzavřete, sklenici obraťte, utáhněte a nechte do úplného vychladnutí.