11. Luzaňský salát

Suroviny:

  • červená rajčata – 1 kg
  • okurky — 1 kg
  • cibule — 1 kg
  • slunečnicový olej — 300 g
  • rajčatová omáčka — 250 g
  • sůl podle chuti

Příprava Luzaňského salátu:

  1. Rajčata, okurky a cibuli rozemelte ve strojku na maso a dejte do kastrolu.
  2. Zalijte olejem a rajčatovou omáčkou. Dejte na 40 minut do trouby dusit.
  3. Osolte podle chuti a dejte do trouby dusit ještě na dalších 5−10 minut.
  4. Rozdělte do sklenic a můžete zavřít umělohmotným víčkem.
  5. Uchovávejte v chladničce nebo ve sklepě.
  6. Z uvedeného množství surovin připravíte 6 půllitrových sklenic.
  7. Salát lze přidat do příloh, použít k přípravě pizzy nebo jako pomazánku do sendvičů.

12. Salát Letní radost

Suroviny:

  • sladké papriky — 5 kg (rozkrájet na 4−6 kusů)
  • mrkev — 15ks
  • rajčata — 3 kg
  • česnek — 2 hlavičky
  • petrželová nať — 1 svazek
  • rostlinný olej — 0,5 litru
  • cukr — 1 sklenice
  • sůl

Příprava salátu Letní radost:

  1. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. 3 kila rajčat rozemelte v mlýnku na maso.
  2. Česnek prolisujte nebo také rozemelte v masovém strojku s rajčaty, petrželku posekejte najemno.
  1. Vše dejte do velké nádoby, přidejte rostlinný olej, cukr, sůl podle chuti, dejte na oheň a vařte od počátku varu 40−50 minut.
  2. Horký salát rozdělte do připravených sklenic a zavřete kovovými víčky. Zabalte a nechte vychladnout asi 7−8 hodin.

13. Kubánský salát

Suroviny:

  • sladké papriky — 5 kg
  • zralá rajčata — 2,5 kg
  • česnek — 300 g
  • rostlinný olej — 300 ml
  • sůl — 100 g
  • cukr — 200 g
  • ocet 70% — 2 polévkové lžíce
  • petrželka — 100 g
  • černý mletý pepř podle chuti

Příprava Kubánského salátu:

  1. Sladké papriky umyjte, rozkrájejte na 3−4 části.
  2. Do široké nádoby vložte nasekanou petrželovou nať, česnek, pálivou papriku, nakrájená rajčata, přidejte sůl, cukr a zalijte olejem.
  3. Dejte na oheň, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
  4. Do vroucí hmoty přidejte kousky sladké papriky, přilijte ocet a vařte 10 minut.
  5. Horký salát rozdělte do připravených sklenic a zavřete.

14. Salát Celá zahrada

Suroviny na třílitrovou sklenici:

  • malé okurky — 8 ks
  • hnědá rajčata — 3 ks
  • cibule — 2 ks
  • česnek — 4 stroužky
  • petrželový kořen, celerová nať, slabý kořen křenu, menší svazek kopru, 2−3 lusky sladké papriky
  • zelí

Na zálivku: 

  • 1,5 l vody
  • 2 čajové lžičky soli
  • 5 zarovnaných čajových lžiček cukru

Příprava salátu Celá zahrada:

  1. Zelí nakrouhejte. Zeleninu dejte do sklenice, zbylé místo doplňte zelím.
  2. Nalijte do sklenice zálivku a sterilizujte 20 minut při teplotě 85 stupňů.
  3. Přidejte 5 čajových lžiček 9% octa.
  4. Uzavřete, sklenici obraťte, utáhněte a nechte do úplného vychladnutí.