7. Salát z lilků

Suroviny:

  • lilky — 2 kg
  • sladké papriky — 1,5 kg
  • rajčata — 1,5 kg
  • cibule — 1 kg
  • česnek — 200 g
  • zelené bylinky (petržel, koriandr)
  • rostlinný olej — 250 g
  • sůl — 2 polévkové lžíce
  • octová esence 70% — 1 čajová lžička

Příprava salátu z lilků:

  1. Lilky a papriky nakrájejte na úzké proužky.
  2. Rajčata oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostičky.
  3. Cibuli nakrájejte na polokroužky, česnek nastrouhejte nebo prolisujte.
  4. Bylinky posekejte. Vše smíchejte, přidejte sůl, rostlinný olej a octovou esenci (podle chuti).
  5. Vařte 30−40 minut, rozdělte do připravených sklenic a uzavřete.

8. Kolečkový salát z lilků

Suroviny:

  • lilky — 1,5 kg
  • cibule — 500 g
  • mrkev — 500 g
  • rajčata — 1 kg (místo toho můžete použít 500 g rajčat, 500 g sladké papriky a 2 velká zelená nakyslá jablka)
  • slunečnicový olej — 1,5 sklenice
  • sůl — 2 polévkové lžíce
  • cukr — 4 polévkové lžíce
  • uvařená rýže — 1 sklenice

Příprava Kolečkového salátu z lilků:

  1. Lilky omyjte, spařte vroucí vodou, oloupejte, nakrájejte na kolečka o síle 2 cm.
  2. Posypte solí a nechte cca 15−20 minut, aby zmizela hořkost.
  3. Vyždímejte, opečte na slunečnicovém oleji, až získají zlatavou kůrku.
  4. Mrkev nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli pokrájejte najemno, rajčata na plátky, papriky a jablka na proužky.
  5. Mrkev i cibuli, každé zvlášť, osmahněte na rostlinném oleji a dejte do kastrolu.
  6. Přidejte rajčata, papriky, jablka, kolečka lilku a zbytek oleje.
  7. Zeleninu přiveďte k varu, přidejte sůl, cukr a duste do měkka 40−45 minut.
  8. 10 minut před koncem varu přidejte rýži. Rozdělte do připravených sklenic a uzavřete.

9. Salát Můj lilek

Suroviny:

  • lilky — 5 kg
  • zelí — 1,5 kg
  • mrkev — 0,5 kg
  • česnek — 200 g
  • ocet 6% -250 g
  • sladké papriky — 4 ks
  • pálivá paprika, sůl podle chuti

Příprava salátu Můj lilek:

  1. Lilky vcelku spařte, ochlaďte a nakrájejte na kolečka.
  2. Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
  3. Česnek nakrájejte najemno. Pálivou i sladkou papriku nakrájejte na proužky.
  4. Všechnu zeleninu promíchejte, zalijte octem a na hodinu odstavte.
  5. Každých 15 minut promíchejte.
  6. Potom rozdělte do připravených sklenic a zavřete šroubovacími nebo umělohmotnými víčky.
  7. Uchovávejte v chladu.

10. Salát Chaos

Suroviny:

  • lilek — 10 ks
  • sladké papriky — 10 ks
  • cibule — 10 ks
  • česnek — 5 stroužků
  • rajčata — 10 ks
  • pálivá paprička — 1 lusk
  • cukr — 4 polévkové lžíce
  • sůl — 2 polévkové lžíce
  • slunečnicový olej bez příchuti — 200 ml

Příprava salátu Chaos:

  1. Lilky neloupejte, nakrájejte na 1 cm silná kolečka a vložte do osolené vody.
  2. Přiveďte k varu a vodu slijte. Sladké papriky nakrájejte na proužky, pálivou na kolečka, česnek rozmělněte.
  3. Rajčata nakrájejte. Veškerou zeleninu smíchejte, přidejte sůl, cukr, olej a vařte 40 minut.
  4. 10 minut před koncem vaření přidejte 1 čajovou lžičku 70% octové esence.
  5. Rozdělte do připravených sklenic a zavřete bez sterilizace.
  6. Zakryjte sklenice něčím teplým a nechte je tak cca 5−6 hodin.

článek pokračuje na další stránce…