7. Salát z lilků
Suroviny:
- lilky — 2 kg
- sladké papriky — 1,5 kg
- rajčata — 1,5 kg
- cibule — 1 kg
- česnek — 200 g
- zelené bylinky (petržel, koriandr)
- rostlinný olej — 250 g
- sůl — 2 polévkové lžíce
- octová esence 70% — 1 čajová lžička
Příprava salátu z lilků:
- Lilky a papriky nakrájejte na úzké proužky.
- Rajčata oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostičky.
- Cibuli nakrájejte na polokroužky, česnek nastrouhejte nebo prolisujte.
- Bylinky posekejte. Vše smíchejte, přidejte sůl, rostlinný olej a octovou esenci (podle chuti).
- Vařte 30−40 minut, rozdělte do připravených sklenic a uzavřete.
8. Kolečkový salát z lilků
Suroviny:
- lilky — 1,5 kg
- cibule — 500 g
- mrkev — 500 g
- rajčata — 1 kg (místo toho můžete použít 500 g rajčat, 500 g sladké papriky a 2 velká zelená nakyslá jablka)
- slunečnicový olej — 1,5 sklenice
- sůl — 2 polévkové lžíce
- cukr — 4 polévkové lžíce
- uvařená rýže — 1 sklenice
Příprava Kolečkového salátu z lilků:
- Lilky omyjte, spařte vroucí vodou, oloupejte, nakrájejte na kolečka o síle 2 cm.
- Posypte solí a nechte cca 15−20 minut, aby zmizela hořkost.
- Vyždímejte, opečte na slunečnicovém oleji, až získají zlatavou kůrku.
- Mrkev nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli pokrájejte najemno, rajčata na plátky, papriky a jablka na proužky.
- Mrkev i cibuli, každé zvlášť, osmahněte na rostlinném oleji a dejte do kastrolu.
- Přidejte rajčata, papriky, jablka, kolečka lilku a zbytek oleje.
- Zeleninu přiveďte k varu, přidejte sůl, cukr a duste do měkka 40−45 minut.
- 10 minut před koncem varu přidejte rýži. Rozdělte do připravených sklenic a uzavřete.
9. Salát Můj lilek
Suroviny:
- lilky — 5 kg
- zelí — 1,5 kg
- mrkev — 0,5 kg
- česnek — 200 g
- ocet 6% -250 g
- sladké papriky — 4 ks
- pálivá paprika, sůl podle chuti
Příprava salátu Můj lilek:
- Lilky vcelku spařte, ochlaďte a nakrájejte na kolečka.
- Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Česnek nakrájejte najemno. Pálivou i sladkou papriku nakrájejte na proužky.
- Všechnu zeleninu promíchejte, zalijte octem a na hodinu odstavte.
- Každých 15 minut promíchejte.
- Potom rozdělte do připravených sklenic a zavřete šroubovacími nebo umělohmotnými víčky.
- Uchovávejte v chladu.
10. Salát Chaos
Suroviny:
- lilek — 10 ks
- sladké papriky — 10 ks
- cibule — 10 ks
- česnek — 5 stroužků
- rajčata — 10 ks
- pálivá paprička — 1 lusk
- cukr — 4 polévkové lžíce
- sůl — 2 polévkové lžíce
- slunečnicový olej bez příchuti — 200 ml
Příprava salátu Chaos:
- Lilky neloupejte, nakrájejte na 1 cm silná kolečka a vložte do osolené vody.
- Přiveďte k varu a vodu slijte. Sladké papriky nakrájejte na proužky, pálivou na kolečka, česnek rozmělněte.
- Rajčata nakrájejte. Veškerou zeleninu smíchejte, přidejte sůl, cukr, olej a vařte 40 minut.
- 10 minut před koncem vaření přidejte 1 čajovou lžičku 70% octové esence.
- Rozdělte do připravených sklenic a zavřete bez sterilizace.
- Zakryjte sklenice něčím teplým a nechte je tak cca 5−6 hodin.
článek pokračuje na další stránce…