Postup:

Začněme nakrájením vepřové hlavy na vhodné menší kousky. Budeme však potřebovat i dobrý velký hrnec, do kterého se vejdou všechny ingredience. Do hrnce vložte uši, kousky masa a kůže, holenní kosti a hřebíky. Přidejte mrkev a hlízy celeru, stejně jako sůl a pepř.

Jednou chybou, které je třeba se vyhnout, je použití nesprávného množství vody. Voda na vaření by měla překvapit všechny ingredience. Po uvaření by se již neměla přidávat žádná voda.

Důležité je želé pomalu vařit na mírném plameni a občas sejmout z vrchu pěnu, která se vařením vytvořila. Musíme vařit, dokud se maso snadno neodděluje od kosti. Všechny ingredience by pak měly být vyjmuty z hrnce a maso zbaveno kostí. Do zbylého vývaru přidáme prolisovaný česnek. Necháme chvíli vychladnout, po čtvrt hodině by měla být šťáva lehce lepkavá.

Nyní musíme zkontrolovat, zda nám želé zmrzne. Na talíř dáme lžíci šťávy a dáme do lednice. Pokud zmrzne, textura želé bude dobrá.

Pokud používáte více hrnců, rozdělte maso rovnoměrně na pánve. Mrkev nakrájejte do požadovaného tvaru a vložte ji na dno mísy spolu s masem. Přidejte filtrovaný vývar, aby bylo želé čisté. Dejte misku nebo nádobí přes noc do lednice, aby želé zmrzlo.

Recept na tradiční želé je v podstatě jednoduchý a hotové jídlo je velmi chutné.

Zdroj.Bidista